Σαντορίνη: Nέα στοιχεία για το ηφαίστειο -“Από τις πιο βίαιες εκρήξεις στην ιστορία”

 Σαντορίνη: Nέα στοιχεία για το ηφαίστειο -“Από τις πιο βίαιες εκρήξεις στην ιστορία”

Νέα δεδομένα ερευνητών κατατάσσουν την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ως μία από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί. Αυτό αναφέρουν ερευνητές-καθηγητές του γαλλικού εργαστηρίου Μάγμα και Ηφαίστεια του Clermont-Ferrand. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Franceinfo ο καθηγητής Τομ Ντρουίτ (ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε διεθνή αποστολή , τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment) οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα, αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ελληνικό τόξο.

Ο Ντρουίτ, ο οποίος συνδιηύθυνε την αποστολή, τόνισε πως «η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga, το 2022, στον Ειρηνικό».

Για την ανακάλυψη -την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»- της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά «μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο. Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα υποβρύχιας έκρηξης από εκείνη του Hunga Tonga, η οποία θεωρήθηκε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο!».

Σχετικά Άρθρα