Ρεπορτάζ/Θεσσαλονίκη: Ενοικιαστές εν δράσει για αξιοπρεπή διαβίωση- Αβάσταχτο κόστος, απόβαση επενδυτών

 Ρεπορτάζ/Θεσσαλονίκη: Ενοικιαστές εν δράσει για αξιοπρεπή διαβίωση- Αβάσταχτο κόστος, απόβαση επενδυτών

Οι τιμές των ενοικίων στα ύψη και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να αντιδράσουν, δημιουργώντας Σύλλογο προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση. Το απόγευμα της Δευτέρας (15/01) ενοικιαστές συγκεντρώθηκαν σε αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία του σωματείου τους. Μέχρι στιγμής έχουν κάνει δύο συνελεύσεις και ετοιμάζουν την Τρίτη, ώστε να επισημοποιηθεί η κίνησή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα 50 άτομα της πρώτης συνέλευσης, έγιναν 100 στη δεύτερη, με την ανταπόκριση να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, ευελπιστώντας στην τρίτη συνάντηση να είναι τουλάχιστον 200 τα άτομα.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του libre είχαμε παρουσιάσει το ράλι στις τιμές των ενοικίων. Με βάση τα στοιχεία ολοκληρωμένων συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα γραφεία του δικτύου της  RE/MAX Ελλάς, στα μισθώματα κατοικιών στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται άνοδος των ενοικίων κατά 6,2%.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή διαμορφώνεται ως εξής:

Δήμος Θεσσαλονίκης 8,90 €
Ιστορικό Κέντρο 10,70 €
Άνω Πόλη 8,00 €
40 Εκκλησιές 7,80 €
Νέα Παραλία 10,00 €
Παλιά Παραλία 14,50 €
Τούμπα 7,50 €
Χαριλάου 7,50 €
Τριανδρία 7,80 €
Ντεπώ 7,70 €
Φάληρο 7,70 €
Βόρεια 6,70 €
Μετέωρα 7,40 €
Συκιές 6,00 €
Δυτική 5,40 €
Αμπελόκηποι 5,60 €
Ευκαρπία 5,90 €
Εύοσμος 6,00 €
Ηλιούπολη 5,00 €
Κορδελιό 4,80 €
Νεάπολη 5,90 €
Πολίχνη 5,60 €
Σταυρούπολη 4,60 €
Ωραιόκαστρο 5,20 €
Ανατολική 6,60 €
Βυζάντιο 7,90 €
Θέρμη 6,00 €
Καραμπουρνάκι 8,80 €
Καλαμαριά 8,30 €
Κηφισιά 7,30 €
Πανόραμα 6,30 €
Πυλαία 7,20 €
Επανομή 3,70 €
Περαία 6,00 €
Ν. Μηχανιώνα 4,60 €
ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6,90 €

O αγώνας εύρεσης σπιτιού

Η διαδικασία εύρεσης σπιτιού έχει καταλήξει ένα κακοστημένο κάστινγκ. Εκμισθωτές που στην καλύτερη των περιπτώσεων ρωτάνε αν έχεις κατοικίδιο και σύντροφο, στη χειρότερη ζητάνε να δουν πρώτα εκκαθαριστικό, τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών κ.ά.

  • Ως προς τα κατοικίδια να ξεκαθαρίσουμε πως νομικά, εάν η απαγόρευση δεν προβλέπεται ρητά στο μισθωτήριο, ο εκμισθωτής δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να αποβάλει τον ενοικιαστή από το μίσθιο, ακόμα κι αν επικαλεστεί τον Κανονισμό της πολυκατοικίας.

Συγκεκριμένα, με τον Κανονισμό μπορεί μόνο να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των κατοικιδίων που επιτρέπονται (δηλαδή στα τρία ζώα ανά διαμέρισμα) και όχι η συλλήβδην απαγόρευσή τους. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Ν. 4830/2021, δηλαδή τήρηση των κανόνων ευζωίας, να μην παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή ανοιχτούς χώρους, να έχουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας. Συνεπώς, ο Νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς υπερισχύει έναντι του Κανονισμού της πολυκατοικίας αλλά δεν υπερισχύει έναντι αντίθετου όρου σε σύμβαση μίσθωσης που απαγορεύει τα ζώα συντροφιάς.

Ως προς τα έγγραφα που ζητά ο εκμισθωτής για να είναι… σίγουρος πως θα λάβει τα ενοίκια, να σημειωθεί πως δεν προβλέπεται από τον νόμο καμία λίστα δικαιολογητικών που πρέπει να εγκριθούν από τον εκμισθωτή. Δεν είναι υποχρεωμένος φυσικά ο ενοικιαστής να κοινοποιήσει τα προσωπικά του δεδομένα.

Χρυσή Βίζα: Tι είναι και πόσο επηρεάζει την αγορά κατοικίας

Πρόκειται για το δικαίωμα που δίνεται σε πολίτες από τρίτες χώρες να προχωρήσουν στην απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η Χρυσή Βίζα είναι ένα προνόμιο διαμονής και όχι υποχρέωση διαμονής του ξένου αγοραστή. Τα πάνω κάτω έφεραν στην αγορά/ενοικίαση ακινήτων -μετά την επέλαση των airbnb, για την οποία έχουμε δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ– και οι αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα», μετά το καλοκαίρι του 2023. Χιλιάδες αγοραπωλησίες στις πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο ως τις 30 Απριλίου του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σταθερή εξακολουθεί να είναι η πρωτιά των Κινέζων στο πρόγραμμα, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχουν οι επενδυτές από την Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον των Βρετανών, που σπεύδουν να αγοράσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα με το όριο των 250.000 για το αποκτήσουν το πολυπόθητη «χρυσή» άδεια παραμονής. Σημαντική παρουσία έχουν και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι μετά την πανδημία, στράφηκαν στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μια ειδική περίπτωση είναι και οι Ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κυρίως μέσω εταιρειών. Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023, ο αριθμός των αιτήσεων για χρυσή βίζα είχε εκτιναχτεί στις 7.752 από 4.362 ολόκληρο το 2022.

Θεσσαλονικείς εν δράσει

Επενδυτές περιοδεύουν όλο και πιο πολύ και στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας τους πολίτες να συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Κάτοικοι της πόλης, που συστρατεύονται με τον Σύλλογο που δημιουργείται, περιγράφουν στο libre τη ζοφερή πραγματικότητα στην πόλη:

  • Τα ενοίκια έχουν ανέβει κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων κάνουν παιχνίδι. Υπάρχουν περίπου 3.000 airbnb στην πόλη, κυρίως στο κέντρο. Φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους γιατί δε βρίσκουν σπίτι.

Όπως τονίζουν, το ιστορικό κέντρο είναι πλέον απαγορευτικό για τους μόνιμους κατοίκους, κι αυτό αρχίζει να επηρεάζει και τις γύρω περιοχές. Οι τιμές έχουν ξεφύγει από την ικανότητα του μέσου νοικοκυριού να πληρώσει το ενοίκιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας αναφέρουν είναι πως “για ένα σπίτι για μια οικογένεια στην πόλη το ενοίκιο ανέρχεται στα 1000 ευρώ. Με δύο μέσους μισθούς, η οικογένεια θα πρέπει να δίνει παραπάνω από το μισό εισόδημα για να ανταπεξέλθει στα στεγαστικά κόστη συνολικά”.

Αυτό που υπογραμμίζουν όσοι μας μίλησαν που θα ακολουθήσουν τις ενέργειες του συλλόγου είναι πως η ζωή πλέον έχει γίνει αβίωτη. Μεγάλες επενδυτικές εταιρείες, από Ισραήλ, Κίνα, Ρωσία έχουν πάρει σε πολύ φθηνές για εκείνες τιμές ολόκληρες πολυκατοικίες, αλλάζοντας πλήρως τον χαρακτήρα των γειτονιών. Αυτό, μας εξηγούν, επηρεάζει και τα υπόλοιπα σπίτια, καθώς δίνεται η αίσθηση στον κάθε μισθωτή ότι κάπου υπάρχουν μεγαλύτερες αποδόσεις για το ακίνητό του.

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας του ΑΠΘ, έχει 60.000 κενά διαμερίσματα. Σπίτια υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ουσιαστικές παρεμβάσεις υπέρ των ενοικιαστών. Κι αυτό έρχεται να κάνει το Σωματείο που δημιουργείται, να αντικρούσει τα επιχειρήματα του κλάδου της κτηματαγοράς και να βάλει στον διάλογο το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης.

Σχετικά Άρθρα