“Πράσινο φως” για μείωση των επιτοκίων – Παρέμβαση Λαγκάρντ

 “Πράσινο φως” για μείωση των επιτοκίων – Παρέμβαση Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια της το καλοκαίρι, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κριστίν Λαγκάρντ. Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg στα πλαίσια της παρουσίας της στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, η Κρ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει υποστήριξη μίας τέτοιας κίνησης, δεδομένου ότι αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωτράπεζας έχουν σηματοδοτήσει το εν λόγω χρονοδιάγραμμα.

“Θα έλεγα ότι είναι πιθανό” ήταν η απάντηση η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας όμως ότι “θα πρέπει βέβαια να είμαι επιφυλακτική, γιατί λέμε επίσης ότι η πολιτική μας βασίζεται στα εισερχόμενα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας, ενώ ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε”.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Κρ. Λαγκάρντ έδειξε να ακολουθείτο γενικότερο κλίμα στις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά βάση να υποβαθμίζουν μεν τις προσδοκίες για τις επικείμενες περικοπές του κόστους δανεισμού αλλά αναγνωρίζοντας ότι τελικά βρίσκονται σε πορεία για μειώσεις επιτοκίων.

Και σε κάθε περίπτωση έδειξε να παίρνει αποστάσεις από έντονα επιθετικές δηλώσεις όπως του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλτσμαν ο οποίος προχθές υποστήριξε ότι το 2024 θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και χωρίς καμία μείωση επιτοκίων.

“Έχετε μιλήσει με αρκετούς από αυτούς πρόσφατα (σ.σ. αξιωματούχους της ΕΚΤ) και ο καθένας έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα”, είπε ο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξήγησε ότι “γενικότερα συνασπιζόμαστε γύρω από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε επί της βάσης των οικονομικών δεδομένων. Μερικοί από αυτούς έχουν τα δικά τους εγχώρια δεδομένα, έχουν τους αντίστοιχους ρυθμούς πληθωρισμούς, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα”.

Παρόλο πάντως που η πρόεδρος αναγνώρισε ότι διαμορφώνεται μία συναίνεση, τόνισε επίσης ότι τα πονταρίσματα των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων συνιστούν αποπροσανατολισμό.

“Δεν βοηθούν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εφόσον οι προσδοκίες είναι όπως είναι, δηλαδή πολύ μεγάλες σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί”, είπε η κ. Λαγκάρντ.

To Bloomberg σημειώνει ότι οι αγορές αντέδρασαν στις τοποθετήσεις της προέδρου της ΕΚΤ υποβαθμίζοντας σήμερα το εύρος των μειώσεων επιτοκίων που αναμένουν φέτος στο επίπεδο των 140 μονάδων βάσης (1,4%) έως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου πέντε μειώσεις 25 μ.β. με πιθανότητες 60% και για μία έκτη.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι traders τιμολογούσαν πλήρως έξι μειώσεις επιτοκίων (25 μονάδων βάσης), ενώ πλέον έχουν υποχωρήσει και οι προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο.

Σχετικά Άρθρα