Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε μια πενταετία

 Ο Μπιλ Γκέιτς εξηγεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε μια πενταετία

Δεν είναι μυστικό ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι θετικός στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τώρα δήλωσε ότι προβλέπει ότι η τεχνολογία θα είναι επαναστατική για όλους μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει προκαλέσει φόβο ότι η τεχνολογία θα καταργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι περίπου το 40% των θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Γκέιτς δεν διαφωνεί απαραίτητα με αυτή την άποψη, αλλά πιστεύει ότι η ιστορία δείχνει ότι με κάθε νέα τεχνολογία έρχεται ο φόβος και στη συνέχεια νέες ευκαιρίες.

«Όπως είχαμε [με] την παραγωγικότητα της γεωργίας το 1900, οι άνθρωποι έλεγαν “Ε, τι θα κάνουν οι άνθρωποι;” Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκαν πολλά νέα πράγματα, πολλές νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι όταν όλοι ασχολούνταν με τη γεωργική εργασία», δήλωσε ο Gates. «Έτσι θα γίνει και εδώ», τόνισε.

Σε συνέντευξή του στον Fareed Zakaria του CNN την Τρίτη, ο Γκέιτς προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τη ζωή όλων μας ευκολότερη, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν τη γραφειοκρατία τους, η οποία είναι «μέρος της δουλειάς που δεν τους αρέσει, μπορούμε να το κάνουμε πολύ αποτελεσματικό».

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για «πολύ νέο υλικό», ο Γκέιτς δήλωσε ότι η πρόσβαση στην τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται μέσω «του τηλεφώνου ή του υπολογιστή που έχετε ήδη συνδεδεμένο μέσω της σύνδεσης στο διαδίκτυο που ήδη έχουμε».

Τι είπε για το ChatGPT

Είπε επίσης ότι οι βελτιώσεις με το ChatGPT-4 του OpenAI ήταν «δραματικές» επειδή μπορεί «ουσιαστικά να διαβάζει και να γράφει», οπότε είναι «σχεδόν σαν να έχουμε έναν υπάλληλο που θα είναι δάσκαλος, θα δίνει συμβουλές υγείας, θα βοηθάει στη συγγραφή κώδικα, θα βοηθάει στις κλήσεις τεχνικής υποστήριξης». Είπε ότι η ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας στον τομέα της εκπαίδευσης ή της ιατρικής θα είναι «φανταστική».

Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει συνάψει συνεργασία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την OpenAI, την ώρα που ο Γκέιτς παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Microsoft.

«Δεν με απασχολεί αν θα χάσω τον πλούτο μου»

«Ο στόχος του Ιδρύματος Gates είναι να διασφαλίσει ότι η καθυστέρηση μεταξύ της ωφέλειας των ανθρώπων στις φτωχές χώρες και της πρόσβασης στις πλούσιες χώρες θα είναι πολύ μικρή», δήλωσε ο Gates στον Zakaria στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Εξάλλου, οι ελλείψεις σε γιατρούς και δασκάλους είναι πολύ πιο έντονες στην Αφρική από ό,τι στη Δύση».

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του αυτή την εβδομάδα, είχε μια πολύ λιγότερο αισιόδοξη άποψη. Ο όμιλος δήλωσε ότι η ΤΝ θα εμβαθύνει την ανισότητα χωρίς την παρέμβαση των πολιτικών.

Η περιουσία του Γκέιτς αξίζει 140 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Αλλά πιθανότατα θα εξακολουθούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αν δεν είχε δεσμευτεί να χαρίσει όλα του τα χρήματα.

Ο ίδιος δήλωσε στο CNN ότι δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο να χάσει τον πλούτο του.

«Έχω περισσότερα από αρκετά χρήματα για τη δική μου κατανάλωση», δήλωσε ο Γκέιτς όταν ο Ζακάρια τον ρώτησε πώς πάνε οι φιλανθρωπικές προσπάθειες. «Βάζω τον εαυτό μου να κατέβει στη λίστα και θα είμαι περήφανος όταν πέσω εντελώς έξω».

Ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγός του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, έχουν και οι δύο δεσμευτεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στο ίδρυμα που ίδρυσαν μαζί πριν από 20 χρόνια, καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές προσπάθειες.

Το 2022, ο Γκέιτς ανακοίνωσε την πρόθεση του ιδρύματος να χαρίζει 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2026. Είπε ότι είναι «ενθουσιασμένος που θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο» στους οργανισμούς στους οποίους θα τα δώσει.

Είπε ότι ο ίδιος και συνεργάτες όπως ο Γουόρεν Μπάφετ έχουν δώσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμά του. Με ρυθμό 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ο Γκέιτς προβλέπει ότι θα έχει δώσει όλα τα χρήματά του σε περίπου 20 χρόνια.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα