Κύμα ψύχους σαρώνει την Ευρώπη: Προβλήματα σε αεροδρόμια και τρένα

 Κύμα ψύχους σαρώνει την Ευρώπη: Προβλήματα σε αεροδρόμια και τρένα

Προβλήματα σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικές γραμμές προκαλούν οι χιονοπτώσεις και η σφοδρή κακοκαιρία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς στη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, μέχρι τη Νορβηγία και τη Βρετανία εκδίδονται αυστηρές προειδοποιήσεις. Ένα κύμα ψύχους σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο, κυρίως στο βόρειο τμήμα της. Ο παγετός στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης απείλησε με εκτεταμένες διαταραχές του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου και των αερομεταφορών, καθώς η ευρύτερη περιοχή προετοιμάζεται για χιονοπτώσεις και έντονη συσσώρευση πάγου.

Οι παγωμένες θερμοκρασίες κυριαρχούν στη βόρεια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Το κρύο θα ενταθεί στη Γερμανία και σε τμήματα της Γαλλίας μέχρι το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο βίωσε την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα μέχρι στιγμής, ανέφερε το Met Office σε ανάρτησή του στο X.

Πιο ήπιος καιρός προβλέπεται να επικρατήσει από την Κυριακή. Την επόμενη εβδομάδα, οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη αναμένεται να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα άνω των 10 C, πολύ πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα, αναφέρει το Bloomberg. Μέχρι τότε, οι αρμόδιες Αρχές έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

Προς το παρόν, το ακραίο κρύο συνεχίζει να δημιουργεί εκτεταμένες προκλήσεις, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Στο έλεος του ψύχους μεγάλο μέρος της Ευρώπης
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σουηδίας εξέδωσε πορτοκαλί και κίτρινες προειδοποιήσεις για τον καιρό σε τμήματα της δυτικής και της ανατολικής ακτής, καθώς ένα «έντονο σύστημα χαμηλών πιέσεων» σαρώνει από τα δυτικά, φέρνοντας βαρύ χιονιά.

Αεροσκάφος της Air France-KLM με προορισμό το Άμστερνταμ κόλλησε στο χιόνι στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, κατά την πορεία του προς τον διάδρομο προσγείωσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Αρκετές αναχωρήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αεροδρομίου.

«Θα είναι ένα δύσκολο 24ωρο από άποψη καιρού σε μεγάλα τμήματα της Σουηδίας», δήλωσε ο μετεωρολόγος Σβέρκερ Χέλστρομ.

Στη Νορβηγία, το αεροδρόμιο Γκαρντερμόεν του Όσλο διέκοψε σήμερα την εναέρια κυκλοφορία λόγω της πυκνής χιονόπτωσης μέχρι τις 14:30 τοπική ώρα, ανέφερε στην ιστοσελίδα του.

Η κυκλοφορία των τρένων σε τμήματα της ανατολικής Νορβηγίας επίσης σταμάτησε σήμερα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία Bane Nor.

Παραλύουν σιδηροδρομικές γραμμές και αεροδρόμια στη Γερμανία
Εκτεταμένες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών δρομολογίων αναμένονται σήμερα και αύριο, Πέμπτη, στη νότια και στην κεντρική Γερμανία, εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης και της παγωμένης βροχής.

Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα προέκυψαν στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αεροπορική εταιρεία Lufthansa, ενώ και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) συνέστησαν στο επιβατικό κοινό να αναβάλει τις μετακινήσεις του.

Το βάρος του χιονιού και του πάγου έχουν οδηγήσει τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία στην έκδοση προειδοποίησης για επιφυλακή και ετοιμότητα μπροστά στον κίνδυνο ζημιών σε υποδομές και κτίρια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Βέλγιο και Ολλανδία
Πάνω από 100 πτήσεις με καθυστέρηση ή ακύρωση προέκυψαν χθες στο Schiphol, αεροδρόμιο στο Άμστερνταμ, λόγω του χιονιά. Οι επιβάτες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις, καθώς το αεροδρόμιο δίνει μάχη με τον πάγο, το χαλάζι και το χιόνι στους διαδρόμους προσγείωσης. Σε πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να ισχύουν σε όλη τη χώρα προειδοποιήσεις.

Στις ολλανδικές επαρχίες Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel και Limburg, ο κίτρινος κώδικας προειδοποίησης για τον καιρό παρέμεινε σε ισχύ και σήμερα.

Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, με τη σειρά του, προειδοποιεί σήμερα τους επιβάτες για πιθανές καθυστερήσεις λόγω της αποπαγοποίησης των αεροσκαφών και των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης.

Το αεροδρόμιο συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να ελέγχουν τις πληροφορίες για τις πτήσεις πριν από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο και να αναχωρούν εγκαίρως. Τους προτρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τους ότι η οδική κυκλοφορία από και προς το αεροδρόμιο Zaventem μπορεί επίσης να είναι δύσκολη.

Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών της Βαλλονίας TEC έχει ήδη εκτρέψει ή ακυρώσει μερικές γραμμές λεωφορείων το πρωί της Τετάρτης, ιδίως στις επαρχίες της Λιέγης και του Λουξεμβούργου, ανέφερε η TEC στην ιστοσελίδα της.

«Η κατάσταση θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναμφίβολα θα γίνει πιο περίπλοκη», αναφέρουν οι Βrussels Times.

H πιο κρύα νύχτα η χθεσινή στη Βρετανία, «παγωμένο νερό» στη Γαλλία
Η Βρετανία έζησε την πιο κρύα νύχτα του Ιανουαρίου των τελευταίων πέντε ετών και την πιο ψυχρή του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ έπεσε κι άλλο χιόνι, αναφέρει η Daily Mail.

Ο υδράργυρος «βυθίστηκε» σήμερα στους -14 βαθμούς Κελσίου στα Xάιλαντς Highlands, ενώ στη Γλασκώβη έπεσε στους -9 βαθμούς Κελσίου, στο Εδιμβούργο στους -7 βαθμούς Κελσίου και στο Νιούκαστλ στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγάλο ψύχος κατέστησε τη νύχτα αυτή την πιο κρύα νύχτα του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας την ελάχιστη θερμοκρασία των -12,5C που καταγράφηκε στο Σάδερλαντ στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία συνεχίζει να πλήττεται από το κύμα του ψυχρού αρκτικού αέρα. Το Μετεωρολογικό Γραφείο έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για χιόνι μεταξύ 15:00 σήμερα και 18:00 αύριο (τοπική ώρα) στη Βορειοδυτική Σκωτία και τις Βόρειες Νήσους, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις στους δρόμους, ορισμένα οχήματα μπορεί να εγκλωβιστούν και αγροτικές κοινότητες μπορεί να αποκοπούν.

Οι κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο ενημερώθηκαν επίσης σήμερα το πρωί, με μεγάλο μέρος της Σκωτίας, της βόρειας Αγγλίας, τμήματα της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να καλύπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η νότια και η κεντρική Σκωτία επηρεάζονται από προειδοποίηση για πάγο.

Και η Γαλλία έρχεται αντιμέτωπη με το ψύχος. Χιόνια αναμένονται απόψε στην Ιλ-Ντε-Φρανς και στα βορειοανατολικά της χώρας, ανέφερε η Météo-France στον λογαριασμό της στο X.

Η «παγωμένη βροχή», που υπήρχε ήδη την Τετάρτη, «αναμένεται επίσης στο βόρειο μισό μέχρι την Πέμπτη».

Στο μεταξύ, 23 γεωγραφικά διαμερίσματα στο βόρειο μισό της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορτοκαλί επιφυλακή για χιόνι και παγωμένη βροχή, σύμφωνα με τον χάρτη της Météo-France που ενημερώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σχετικά Άρθρα