Γαλλία: Πονοκέφαλος για Μακρόν με το μίνι “σκάνδαλο” με την υπ. Παιδείας

 Γαλλία: Πονοκέφαλος για Μακρόν με το μίνι “σκάνδαλο” με την υπ. Παιδείας

Τρίζει η καρέκλα της νέας υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, η οποία με το… καλημέρα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με την επιλογή της για τη φοίτηση των παιδιών της τα οποία έχει γράψει σε ιδιωτικό και όχι σε δημόσιο σχολείο, με το επιχείρημα ότι οι ώρες χαμένων μαθημάτων δεν αναπληρώνονται σοβαρά. Εκφράζοντας την αγανάκτησή της για τη δημόσια εκπαίδευση, η 45χρονη υπουργός και πρώην αστέρι της τένις, έφερε σε δεινή θέση τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος δέχεται πιέσεις για να την απομακρύνει από το αξίωμά της.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», για να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, η υπουργός Καστερά είχε την ιδέα να επισκεφθεί σήμερα το πρωί το σχολείο Littré, στο 6ο διαμέρισμα των Παιρίσων, όπου φοιτούσε ο πρωτότοκος γιος της και αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές.

Η Γαλλίδα υπουργός, συνοδευόμενη από αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στους εκπαιδευτικούς ότι «μετάνιωσε» για τα όσα είπε. Δεν πρόλαβε όμως να πει πολλά καθώς οι γονείς που βρίσκονταν στο σχολείο, ήταν εξοπλισμένοι με σφυρίχτρες, κατσαρόλες και μαχαιροπήρουνα, δείχνοντας στην Καστερά τις άγριες διαθέσεις τους.

Ποια είναι η υπουργός Παιδείας της Γαλλίας

Η 47χρονη Αμελί Ουντεά- Καστερά είναι πρώην επιχειρηματίας και επαγγελματίας τενίστρια. Γεννημένη στο Παρίσι, η Καστερά ήταν πρωταθλήτρια στο τένις σε ηλικία 14 ετών, με μεγάλες διακρίσεις στο Γαλλικό Όπεν και το Wimbledon.

Ως επαγγελματίας παίκτρια, είχε καταταχθεί στην 251η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η Καστερά, Γενική Διευθύντρια της Γαλλικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (FFT), έχει διατελέσει πρώην επικεφαλής του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεδομένων και ψηφιακής τεχνολογίας στη γαλλική εταιρεία λιανικής Carrefour και πρώην ανώτερο στέλεχος σε ασφαλιστική εταιρεία.

Το 2006 παντρεύτηκε τον τραπεζίτη Φρεντερίκ Ουντεάλ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Société Générale» και νυν CEO της «Sanofi» με τον οποίο έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Νέος πονοκέφαλος για τον Μακρόν

Οι αποκαλύψεις απειλούν να καταστρατηγήσουν τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου, Εμάνουελ Μακρόν, να δώσει στην κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νέα πνοή πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το ζήτημα θεωρείται «μίνι σκάνδαλο», με τον Μακρόν να μην αποκλείεται να κάνει ανακοινώσεις και για τον χώρο της Παιδείας.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι το ακροδεξιό «Κόμμα Rassemblement National» (Εθνική Συσπείρωση) της Μαρίν Λεπέν 10 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, για τις ευρωεκλογές, από το κυβερνών κόμμα της «Αναγέννησης του Μακρόν», το οποίο έχει συμμαχήσει με τα κεντρώα κόμματα «MoDem» και «Horizons».

Η «Ένωση Καθηγητών» της Γαλλίας ζήτησε από την υπουργό Καστερά να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το θέμα.

Ο διορισμός της Ουντεά Καστερά στο διευρυμένο υπουργείο που περιλαμβάνει την Παιδεία, τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, προκάλεσε τη δυσπιστία συνδικαλιστών που φοβούνταν ότι θα είναι ένα υπουργικό μέλος που θα ασχολείται με θέματα παιδείας «στο ημίχρονο» μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, άρχισε από σήμερα τις συναντήσεις της με τα συνδικάτα, για να τους παρουσιάσει τις προτεραιότητές της.

Το Snes-FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου, έχει ζητήσει από την υπουργό «να απολογηθεί δημοσίως», ωστόσο, όπως επισημαίνει, «δεν λάβαμε ούτε σαφή απάντηση, ούτε κάποια δέσμευση», τόνισε η γενική γραμματέας του, Σοφί Βενετιτέ.

Τα συνδικάτα καθηγητών Γυμνασίου έχουν ήδη προκηρύξει απεργίες για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα