ΣΥΡΙΖΑ: Φυγή προς τα μπρος με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές-Συναντήσεις Κασσελάκη, παραμένει ο προβληματισμός στελεχών

 ΣΥΡΙΖΑ: Φυγή προς τα μπρος με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές-Συναντήσεις Κασσελάκη, παραμένει ο προβληματισμός στελεχών

Τη φυγή προς τα μπρος επιχειρεί να σηματοδοτήσει ο Στέφανος Κασσελάκης την επόμενη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει και του κρίσιμου Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικη Συμμαχία  στα τέλη Φεβρουαρίου και με το βλέμμα στραμμένο και στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα θα προωθήσει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αιτιολογημένες και κοστολογημένες, καθώς θα καταθέσει την παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας και πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας, αλλά και για τη ακρίβεια με πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και για την ανασυγκρότηση του κράτους “που θα λύνει τα προβλήματα”.

Του Ανδρέα Μαραθιά

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση αυτή εγκαινίασε το κύκλο θεματικών επαφών αρχής γενομένης με τα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κι εκείνα που έχουν σχέση με τις συνθήκες παραγωγής σύγχρονου πολιτιστικού έργου. Έτσι ο κ. Κασσελάκης, συναντήθηκε  με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια με Σωματεία εργαζομένων που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).

Υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή, τους Συλλόγους εργαζομένων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι “οι νοοτροπίες της χώρας, επηρεάζονται από τον Πολιτισμό” και πως “πρέπει να σας στηρίξουμε για αυτό το οποίο κάνετε, είναι λειτούργημα”. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει “τις αδικίες τις οποίες έχει υποστεί ο κλάδος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και ότι θα θέσει σε προτεραιότητα τα ζητήματα του  κλάδου.

  • “Θα σας ακούσουμε, θα συσκεφτούμε και πάλι για να βρούμε μαζί λύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν προτάσεις νόμου”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να προσθέσει ότι “από τη μεριά μας, εμένα προσωπικά, να γνωρίζετε ότι έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας και σε θέματα χρηματοδότησης και σε θέματα αναγνώρισης των πτυχίων του κλάδου”.

Ακολούθως επισκέφτηκε τα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), όπου εγκαινίασε έναν κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους των Σωματείων – Μελών της. Δίνοντας το στίγμα της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να σταθεί με συνέπεια στο πλευρό των δυνάμεων του χώρου,  σημείωσε ότι “ο Πολιτισμός είναι ταυτοτικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ζήτημα ανθρωπιάς” και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των εργαζομένων και των δημιουργών, τόνισε ότι αυτό που κάνουν είναι “λειτούργημα για την κοινωνία, είστε στο μεταίχμιο κοινωνικής αλλαγής”, καθώς και  ότι “πρέπει να υπάρχει όχι μόνο στήριξη, αλλά και συνολική ανταμοιβή από την κοινωνία”.  

Στις συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  Δώρα Αυγέρη, η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ, Κυριακή Μάλαμα, και η επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Τζένη Αρσένη. Επρόκειτο για έναν πρώτο κύκλο επαφών και συναντήσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εκπροσώπους των ανθρώπων του Πολιτισμού και των δημιουργών, προκειμένου να αναδειχθούν λύσεις στα προβλήματά τους, να διαμορφωθούν προτάσεις για θεσμικά ζητήματα και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική της κυβέρνησης.

  • Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος και την προγραμματική αντιπολίτευση, στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε η διαδικασία της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου.

Συγκεκριμένα, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις ευρωεκλογές και οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν βιογραφικά στον i-syriza. Θα υπάρξει μία πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία και η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι “η προκριματική διαδικασία του ευρωψηφοδελτίου είναι μία πρόταση τομής, θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να μας γνωρίσει”.

Όσον αφορά το θέμα της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ευρωσοσιαλιστές μετά από κομματικό δημοψήφισμα όπως έχουν προτείνει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης και έχουν ήδη επιχειρηματολογήσει στελέχη όπως ο Γιάννης Ματζουράνης και η Μαρία Ρεπούση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η πρόταση “δεν είναι πυροτέχνημα”, έχει βάση και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος. Ωστόσο σημείωσε ότι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ένα διαχειριστικό κόμμα.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκληρώθηκαν με την σχεδόν ομόφωνη έγκριση των δύο κειμένων της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής και του Σχεδίου Θέσεων για το Συνέδριο με δύο λευκά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έκλεισε ο κύκλος της εσωστρέφειας και των εντάσεων με αφορμή τους χειρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την κομματική πειθαρχία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ και την διαρροή περί “υπουργοποίησης” του  από τον Κ. Μητσοτάκη, ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και σε κορυφαία στελέχη που στηρίζουν την ηγεσία Κασσελάκη, όπως ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς.

Σχετικά Άρθρα