Ρίχνει τους τόνους το Μαξίμου μετά τη νέα απάντηση Σαμαρά-Συνεχίζονται τα “φροντιστήρια”

 Ρίχνει τους τόνους το Μαξίμου μετά τη νέα απάντηση Σαμαρά-Συνεχίζονται τα “φροντιστήρια”

«Δύο ξένοι» φαίνεται πως είναι πλέον ο πρωθυπουργός με τον πρώην πρωθυπουργό. Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δείχνει πως πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει «διαζύγιο» με τον Αντώνη Σαμαρά και πως στη ΝΔ υπάρχουν δύο αντίθετοι κόσμοι. Αν και η κυβέρνηση καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μετατοπίσει το πρόβλημα της, όσον αφορά στην ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα εσωκομματικά της προβλήματα είναι εμφανή. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί δημόσια και επι της ουσίας και επι της διαδικασίας με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε μέσω συνεργατών του στην αιχμή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη πως ο πρώην πρωθυπουργός απείχε από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης τονίζοντας πως «δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ» προσθέτοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε , ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».

  • Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, παρά την ενόχληση που προκάλεσε η νέα παρέμβαση Σαμαρά, δεν θέλει να δώσει συνέχεια στο ζήτημα. Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την σκληρή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν: «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Δεν θα δώσουμε συνέχεια. Προφανώς αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η  ΝΔ «μετράει» τις δυνάμεις της στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς σήμερα ολοκληρώνεται το «φροντιστήριο» των βουλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς. Χθες επι 2,5 ώρες ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενημέρωνε τους βουλευτές του κόμματος για τις προωθούμενες ρυθμίσεις. 

Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απευθυνόμενος στους βουλευτές υπενθύμισε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «ανήκουμε στη Δύση οικονομικά, πολιτικά πολιτιστικά» και παράλληλα πρόσθεσε: «εγώ έχω προσέλθει με χαρά στην ευρύχωρη ΝΔ που είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας και καταλαβαίνω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ δύσκολο».

Πάντως ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους κατά την είσοδό τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς κατά την έξοδο τους δήλωσαν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της συζήτησης που προηγήθηκε. Από την κυβέρνηση επιχειρούν να υποβαθμίσουν πολιτικά τις αντιδράσεις ορισμένων βουλευτών τονίζοντας με νόημα πως «είναι λογικό σε μια μεγάλη παράταξη να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις» υπογραμμίζοντας όμως οτι «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και είναι θετικό να ακούγονται όλες οι απόψεις». 

  • «Ο διάλογος είναι πάντοτε καλός» δήλωσε μετά την ενημέρωση των βουλευτών ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως τέθηκαν αρκετές ερωτήσεις, δόθηκαν πολλές απαντήσεις και πως όλοι βγήκαν σοφότεροι από την διαδικασία. 

 Ασφαλώς όμως η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί στην Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να τρέξει τις διαδικασίες ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό στο τέλος του μήνα, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ώστε στην συνέχεια να πάρει τον δρόμο της δημόσιας διαβούλευσης και της κατάθεσης του στην Βουλή. Σε περίπτωση που το σχέδιο νόμου εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου να κατατεθεί στην Βουλή και ως το τέλος Φεβρουαρίου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίζει την επιχείρηση «πειθούς» των βουλευτών του και παράλληλα θα βρίσκεται σε επιφυλακή για την στάση τους. 

Σχετικά Άρθρα