ΝΔ: Ποιοι εμμένουν, ποιοι αλλάζουν στάση για τον γάμο ομοφύλων- Κίνηση διαφωνούντων

 ΝΔ: Ποιοι εμμένουν, ποιοι αλλάζουν στάση για τον γάμο ομοφύλων- Κίνηση διαφωνούντων

Ενημέρωση της δεύτερης ομάδας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώνος κόμματος έφτασαν το απόγευμα της Τρίτης περίπου 60 βουλευτές, για τον δεύτερο γύρο ενημέρωσης από τον Άκη Σκέρτσο όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, γίνονται κινήσεις να συνασπιστούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν προκειμένου να καταθέσουν πρόταση επέκτασης του σύμφωνου συμβίωσης, ώστε να καλύψει και τα υπάρχοντα παιδιά.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 50 βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας παίρνουν αποστάσεις από την κυβερνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί η εικόνα των διαφωνούντων.

Πρώτη έφτασε η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υιοθεσία. Ακολούθησαν οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη  (Κορινθίας),  Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) που επίσης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και οι βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου και Νίκος Ταγαράς που απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. 

Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και μία εκ των συντακτριών του νομοσχεδίου η καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου

Ανάμεσα τους και ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο «περί ισότητας του γάμου», εξέφρασε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και δήλωσε πως τον έπεισε ο πρωθυπουργός. Και η Ασημίνα Σκόνδρα φαίνεται να μην έχει πλέον επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και η βουλευτής Ζωή Ράπτη θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι με την κυβερνητική ρύθμιση δίνεται ένα διακίωμα για να προστατευθούν τα παιδιά.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 6085400-1024x683.jpg

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου….

.. αλλά και ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι θα εκφράσει τις θέσεις του και στη σημερινή συνάντηση. «Δεν υπάρχει όμως κανένα ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βγαίνει πανίσχυρη από αυτή τη συζήτηση» ανέφερε. 

  • Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θωμαΐς Οικονόμου δήλωσε ότι μένει η υιοθεσία των παιδιών με την οποία διαφωνεί.
  • Προβληματισμένη δήλωσε και η βουλευτής Μαριλένα Σουκούλη.
  • Ο Βασίλης Γιόγιακας δήλωσε αμετακίνητος στη θέση του κατά του νομοσχεδίου.
  • Παραμάνει στην ξεκάθαρη θέση του κατά του νομοσχεδίου ο Στράτος Σιμόπουλος.
  • Δεν προσήλθε στην ενημέρωση-μασάζ ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές.

“Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα”, δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσθέτοντας ότι “το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα. Αυτό θα υπερασπιστώ με την ψήφο μου. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μία “πολύ χρήσιμη συζήτηση”, τονίζοντας ότι “ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει”.

Στη δεύτερη συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τους βουλευτές συμμετείχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ο οποίος δεν παρέλεψε να στρέψει τα βέλη του προς τη Χαριλάου Τρικούπη μετά τα σκωπτικά σχόλια για τα φροντιστήρια των βουλευτών. Από τον διάλογο βγαίνουμε κερδισμένοι σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Ο βουλευτής β’ Πειραιά Δημητρης Μαρκόπουλος στις δηλώσεις του συνέστησε… ψυχραιμία. «Ένα νομοσχέδιο είναι έχουμε έρθει να ακούσουμε και να αποφασίσουμε» ανέφερε. Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου ο οποίος σημείωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι και ότι αυτή είναι μία πρωτοβουλία ισότητας. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής Αχαϊας Ιάσων Φωτήλας.

  • Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ημέρα ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κύλησε με ηχηρές απουσίες – όπως του Μάκη Βορίδη και του Νικήτα Κακλαμάνη – και προβληματισμούς.

Από τη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του κόμματος (Σκέρτσος, Μαρινάκης, Συρεγγέλα, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης) προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους βουλευτές της ΝΔ και ιδίως όσους έχουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, ότι αυτό που η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει ήδη επί της ουσίας ισχύει, ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική και η ΝΔ ως κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θα μιλά ξεκάθαρα για πολιτικό γάμο και δεν θα επιτρέπει την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα, δηλαδή, περίπου ό,τι είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η πλειοψηφία των περίπου 60-70 βουλευτών που συμμετείχε στην πρώτη ενημέρωση της Δευτέρας δεν φάνηκε να έχει και πολύ διάθεση για δηλώσεις μετά το τέλος του ή, εν πάση περιπτώσει, οι όποιες δηλώσεις έγιναν κινήθηκαν στο επίπεδο ότι «έγινε μια σοβαρή ενημέρωση και λύθηκαν απορίες», «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», «η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις», ενώ περισσότερο από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι διαφωνούντες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μεταπείστηκαν και όσοι συμφωνούσαν, προφανώς δεν άλλαξαν γνώμη.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος υποστήριξε από την πλευρά του ότι «δεν κάνουμε μασάζ και ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν φροντιστήρια. «Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα» τόνισε στη δήλωσή του. 

Σχετικά Άρθρα