Γιατί “κάηκαν” οι γέφυρες μεταξύ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη- “Πόλεμος” για την επομένη των ευρωεκλογών

 Γιατί “κάηκαν” οι γέφυρες μεταξύ Κασσελάκη-Ανδρουλάκη- “Πόλεμος” για την επομένη των ευρωεκλογών

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήκωσε τελικά το γάντι που του πέταξε ο Στέφανος Κασσελάκης, αποκαλώντας τον “εκβιαζόμενο” από το Μέγαρο Μαξίμου επειδή δεν έχει υποβάλει μήνυση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εναντίον των πρωταγωνιστών (ΕΥΠ, κλπ), και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιβεβαιώνοντας πως το χάσμα με την ηγεσία της Κουμουνδούρου είναι αγεφύρωτο.

Κι΄ όμως, πριν περίπου δύο μήνες, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν σε αρκετά καλό κλίμα. Λίγα 24ωρα μετά, όμως, αρχικά ο Παύλος Πολάκης και μετά ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης άφησαν αιχμές κατά του κ. Ανδρουλάκη και κατέστησαν την συνάντηση πολιτικά ατελέσφορη.

Προφανώς, ο ανταγωνισμός των δύο κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών για την εδραίωση στην δεύτερη θέση δεν επιτρέπει φιλοφρονήσεις και πολιτικά ανοίγματα, όμως η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο αρχηγών δείχνει πως τα αίτια είναι βαθύτερα και αφορούν την ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς και τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν το προσεχές καλοκαίρι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, έχει προαναγγείλλει πως σκοπεύει να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες εφόσον το κόμμα του αναδειχθεί δεύτερο και επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: “Ας αξιολογήσει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ποιον θεωρεί αντίπαλό της η Νέα Δημοκρατία. Εμένα που μόλις εμφανίστηκα μου έστησαν τις υποκλοπές ή εκείνον που τον προόριζαν για υπουργό της κυβέρνησης το 2019; Όλα έχουν κοντά ποδάρια: τις ευρωπαϊκές εκλογές”. Σαφής η πρόθεση: ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να κατοχυρωθεί εκείνος ως βασικός πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και να καθοδηγήσει τις όποιες εξελίξεις προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές και υπό το φως των νέων πολιτικών συσχετισμών που θα έχουν δημιουργηθεί.

Όμως, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι προφανές πως έχει επιλέξει την σύγκρουση με την Χαριλάου Τρικούπη, αδιαφορώντας ακόμα και για την σύγκλιση που έχει επιτευχθεί στην βάση του “μοντέλου Δούκα”, ήτοι μετά την καθαρή στήριξη που παρείχε ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Χάρη Δούκα, κάτι που δημιούργησε ένα ευρύτερο κύμα υποστήριξης στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και εξασφάλισε στον δεύτερο μία μεγάλη νίκη κατά του Κώστα Μπακογιάννη. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να αποτελέσει πεδίο συγκλίσεων μετά τις ευρωεκλογές υπό την παραδοχή ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορούν καθένα ξεχωριστά να αντιμετωπίσουν την Ν.Δ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσε πλατφόρμα για την συγκρότηση “μετώπου Δημοκρατίας”, ούτε ότι οι Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης, Θ. Θεοχαρόπουλος πρότειναν να προσχωρήσει η ευρωομάδα του κόμματός τους στους Ευρωσοσιαλιστές.

Αυτή την έμμεση πρόσκληση συνεργασίας έχουν αποδεχθεί διακριτικά αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της νεότερης γενιάς ( Μ. Χριστοδουλάκης, Π. Χρηστίδης), αλλά και η παλαιά φρουρά (Χ. Καστανίδης, Κ. Σκανδαλίδης), ενώ και ο Γιώργος Παπανδρέου (παρότι διέψευσε κεντροαριστερά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας) συνομιλεί τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες θέλουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη να βλέπουν θετικά την σύγκλιση και με την ηγετικά ομάδα της “Νέας Αριστεράς” και ειδικά τον Αλέξη Χαρίτση, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Βλέποντας όλα αυτά, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθετεί την “γραμμή” σκλήρυνσης της στάσης του προς το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά κόβει τις γέφυρες κατά τρόπο που δύσκολα θα σταθεί εφικτή η αποκατάσταση του κλίματος μετά τις ευρωεκλογές.

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις δημοσκοπήσεις είτε παραμένουν στάσιμα στην περιοχή του 11-13%, ενώ σε κάποιες παρουσιάζεται τάση περαιτέρω συρρίκνωσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέστησε σαφές (και στην συνέντευξή του στο Star) για δεύτερη φορά ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Η μάχη στο Κέντρο

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Prorata, παρουσιάστηκε χτες στον Ιανό. Τί πιστεύουν και τί ψηφίζουν οι Κεντρώοι;

Πριν και τώρα: Όσοι αυτοτοποθετούνται στο πολιτικό κέντρο είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 58% την ΝΔ τον Ιούνιο. Αλλά τώρα η επιρροή της ΝΔ ανάμεσά τους έχει περιοριστεί σε 41%, με το ΠΑΣΟΚ στο 17% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 9% ενώ το 10% των Κεντρώων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Οι απόψεις τους: Το πολιτικό κέντρο προκύπτει από την έρευνα αυτή πολύ πιο «φιλελεύθερο» κοινωνικά από το μέσο όρο των Ελλήνων πολιτών σε θέματα δικαιωμάτων, φύλου, ταυτότητας κλπ, αλλά αρκετά συντηρητικό σε θέματα μετανάστευσης και καταπολέμησης ανισοτήτων.

Γάμος ομοφύλων: Ως προς το πολυσυζητημένο θέμα των ημερών, η έρευνα βρίσκει ένα 64% του γενικού πληθυσμού υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο (59% μεταξύ ψηφοφόρων ΝΔ), αλλά μόνον 35% υπέρ του δικαιώματος τεκνοθεσίας (20% μεταξύ ψηφοφόρων ΝΔ).

Τι είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ως προς την επίθεση Κασσελάκη περί “εκβιαζόμενου”, ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, υπογράμμισε: «Είμαι ο μόνος πολιτικός, που έχει κάνει ό,τι μπορούσε σε επίπεδο Δικαιοσύνης, εθνικής και ευρωπαϊκής. Έχω καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, όταν εντοπίστηκε η απόπειρα του predator. Μόλις μάθαμε μετά από μερικές ημέρες το σκάνδαλο της ΕΥΠ, έκανα συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά εντάσσοντας Βλάχου, Δημητριάδη, Κοντολέοντα. Πήγα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις εξεταστικές επιτροπές του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αν εγώ που έκανα όλα αυτά είμαι εκβιαζόμενος, τότε τα υπόλοιπα 79 πρόσωπα, που είναι στόχοι του predator, και δεν έχουν κάνει τίποτα, τι είναι; Ρωτώ όσους δημιουργούν αυτήν τη σύγχυση και τα σενάρια. Εγώ, λοιπόν, που τα έκανα όλα αυτά είμαι εκβιαζόμενος, αλλά οι υπόλοιποι, -στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας- που κάνουν τον Πόντιο Πιλάτο, που δεν έκαναν τίποτα επί της ουσίας στη Δικαιοσύνη, τι είναι; Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το μέλλον των παρατάξεών μας και το τί εκπροσωπεί ο καθένας».

«Άμα τη εμφανίσει μου στην κεντρική πολιτική σκηνή δηλώνοντας την υποψηφιότητά μου να ηγηθώ το ΠΑΣΟΚ, η αντιμετώπισή μου από το παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας ήταν να με παγιδεύσουν με τις υποκλοπές. Και μου ασκεί απαράδεκτη κριτική με ακραία φρασεολογία,  ένας ακραιφνής πρώην οπαδός του κ. Μητσοτάκη. Τα άρθρα του  διαφήμιζε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και κατά τα λεγόμενα του στενότερού του συνεργάτη, ήταν και υποψήφιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη το 2019. Ας αξιολογήσει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός ποιον θεωρεί αντίπαλό της η Νέα Δημοκρατία. Εμένα που μόλις εμφανίστηκα μου έστησαν τις υποκλοπές ή εκείνον που τον προόριζαν για υπουργό της κυβέρνησης το 2019; Όλα έχουν κοντά ποδάρια: τις ευρωπαϊκές εκλογές» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δίνω τον αγώνα ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα με ένα μεγάλο ποσοστό, για να έχω τη δυνατότητα και τη λαϊκή εντολή να ενώσω με προγραμματικούς όρους τις δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης, που είναι κατακερματισμένες. Για να αντιμετωπίσουμε με νικηφόρους όρους τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό το σενάριο υπηρετώ και όχι τους μικροανταγωνισμούς. Δεν μας απασχολεί το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία. Θα απαντούμε όταν υπάρχουν τέτοιες ακρότητες, όμως αντίπαλος είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και η κυβέρνηση που τα δημιουργεί καθημερινά» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης

Σχετικά Άρθρα