Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ποιοι βουλευτές “καταψηφίζουν” τον γάμο ομοφύλων- Γρίφος η στάση Ανδρουλάκη

 Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ποιοι βουλευτές “καταψηφίζουν” τον γάμο ομοφύλων- Γρίφος η στάση Ανδρουλάκη

Το επίμαχο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας μπορεί να μην έχει κατατεθεί επισήμως στη δημόσια διαβούλευση και στη Βουλή, ωστόσο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ  προκαλούν αντιδράσεις όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία πάντως συμφωνούν επί της αρχής.

Του Ανδρέα Μαραθιά

Στο κόμμα της αξιωματικής της αντιπολίτευσης το ζήτημα “κομματικής πειθαρχίας” που έθεσε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου προκαλεί αναταράξεις στην ΚΟ και σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της περιφέρειας αντιμετωπίζουν ήδη με επιφυλακτικότητα το όλο ζήτημα  εξαιτίας και των αντιδράσεων που καταγράφουν στη εκλογική τους βάση, γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους “διαφωνούντες” βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή οι πολίτες στην Κρήτη, ιδίως στα ορεινά, εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την τεκνοθεσία.

Στην τοποθέτηση του ανέφερε πάντως ότι κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αφού έχει καταθέσει την δική του πρόταση. Η “διαφοροποίηση” προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος  φρόντισε μέσω τρίτων να φθάσει στα αυτιά του Παύλου Πολάκη η αυστηρή σύσταση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

  • Οι πληροφορίες που διέρευσαν αρχικά ότι υπήρξε απευθείας τηλεφώνημα Κασσελάκη στον ίδιο τον Παύλο Πολάκη διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον βουλευτή Χανίων όπως και οι διαρροές περί απειλής διαγραφής.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ, όπου σημειωτέον δεν μίλησε ο “αψύς” Κρητικός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας να ρίξει του τόνους είπε “Και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουν στον ΣΥΡΙΖΑ”.

Προβληματισμοί και στο ΠΑΣΟΚ

Και αν στον ΣΥΡΙΖΑ το “πρόβλημα” φαίνεται να εστιάζεται στον Π. Πολάκη, στο ΠΑΣΟΚ  το θέμα μάλλον είναι ευρύτερο, καθώς το 1/4 της ΚΟ φέρεται έντονα προβληματισμένο ή διαφωνεί με το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών.

  • Έτσι με βάση δηλώσεις και πληροφορίες το νομοσχέδιο είναι αμφίβολο αν θα το ψηφίσουν οι: Α. Πουλάς (Αργολίδα), Αν. Νικολαϊδης (Δράμα), Παν. Παρασκευαϊδης  (Λέσβος), Μπ. Μπαράν (Ξάνθη), Ιλ. Αχμέτ (Ροδόπη), Εμμ. Χνάρης (Ρέθυμνο), Απ. Πάνας (Χαλκιδική), Στ. Μιχαηλίδης (Χίου), ενώ επιφυλάξεις φέρεται να διατυπώνει και ο Ε΄αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αρκαδία Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Παρέμβαση Ανδρουλάκη

Στη συνέντευξή του χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ.  “Επί της αρχής είμαστε θετικοί” ανέφερε  και διερωτήθηκε: “Μπορώ να ψηφίσω ένα νομοσχέδιο που ακόμα δεν έχει κατατεθεί;”, ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει μία στάση ευθύνης.

  • Παράλληλα ξεκαθάρισε “εμείς δεν βάζουμε κομματική πειθαρχία”, γεγονός που σημαίνει ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατα συνείδηση, γνωρίζοντας προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης ότι 8-10 βουλευτές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και μπορεί να καταψηφίσουν ή να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν από λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι…“δεν προτίθεται να δέσει τα κορδόνια της κυβέρνησης”, δηλαδη να διευκολύνει στη ψήφιση ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου την ώρα που η μισή σχεδόν ΚΟ της ΝΔ έχει επιφυλάξεις ή διαφωνεί και κατά πιθανότητα ένας μέρος της θα επιλέξει την…”αξιοποπρεπή” στάση της “αποχής” σύμφωνα με τη έμμεση σύσταση του Κ. Μητσοτάκη, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Εν κατακλείδι όλα αναμένεται να  ξεκαθαριστούν αύριο Τετάρτη, οπότε έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για να αποφασιστεί η τελική “γραμμή” και στάση του κόμματος. Μέχρι τότε τουλάχιστον, η Χαρ. Τρικούπη  διαμηνύσει στους βουλευτές του να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις πυροδοτώντας κλίμα εσωστρέφειας.

Σχετικά Άρθρα