Σούνακ για τις επιθέσεις στην Υεμένη: Το κάναμε για λόγους αυτοάμυνας

 Σούνακ για τις επιθέσεις στην Υεμένη: Το κάναμε για λόγους αυτοάμυνας

Ο Ρίσι Σουνάκ τοποθετήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιθέσεις στην Υεμένη και επανέλαβε ότι τα πλήγματα σε τοποθεσίες που συνδέονται με τους Χούτι στην Υεμένη έγιναν μόνο αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εξαπέλυσε σχεδόν 30 «απαράδεκτες» επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από τις 19 Νοεμβρίου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι έχουν εξαπολύσει πάνω από 29 παράνομες και απαράδεκτες επιθέσεις κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Ο κ. Σούνακ προσθέτει ότι στις 9 Ιανουαρίου, και εξαπολύθηκε επίθεση σε βρετανικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία.
«Έβαλλαν κατά πλοίων μας και των ναυτών μας, ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στο ναυτικό μας εδώ και δεκαετίες και έτσι δράσαμε. Το κάναμε για λόγους αυτοάμυνας… και για να υποστηρίξουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έκανε πάντα η Βρετανία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, η RAF έπληξε δύο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις» των Χούτι στην Υεμένη.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για περιορισμένα πλήγματα», σημείωσε.

Ο Ρίσι Σουνάκ λέει ότι οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι και οι 13 προγραμματισμένοι στόχοι «καταστράφηκαν».

Προσθέτει ότι χτυπήθηκαν εννέα κτίρια σε μια τοποθεσία και άλλα τρία σε ένα άλλο αεροδρόμιο.

«Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής στοιχεία για απώλειες αμάχων, τις οποίες φροντίσαμε να αποφύγουμε», λέει ο Σούνακ.

Συνέχισε εξηγώντας ότι η χρονική συγκυρία καθιστούσε δύσκολο να τεθεί το θέμα ενώπιον του κοινοβουλίου πριν από τη λήψη μέτρων.

«Δεν παίρνω αποφάσεις για τη χρήση βίας ελαφρά τη καρδία», λέει, προσθέτοντας ότι δεν επρόκειτο για «κλιμακούμενη» δράση.

Κιρ Στάρμερ: Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις των Χούτι

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο, απαντώντας στη δήλωση του Ρίσι Σούνακ σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους των Χούτι.

Αρχικά επανέλαβε ότι οι Εργατικοί «υποστηρίζουν αυτή τη στοχευμένη δράση για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις των Χούτι που στοχεύουν εμπορικά πλοία όλων των εθνικοτήτων», προσθέτει ο Κιρ Στάρμερ

Είπε: «Τα πλήγματα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περιορισμένα, στοχευμένα και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών. Αυτή είναι μια αναλογική απάντηση».

Ο Κιρ Στάρμερ λέει ότι η στρατιωτική δράση θα πρέπει «να υποστηρίζεται πάντα από μια σαφή στρατηγική».

Ωστόσο, λέει: “Είναι ο ρόλος αυτού του Σώματος να θέτει τις σωστές ερωτήσεις”.

Ρωτά τον πρωθυπουργό: «Ποια πίστη έχει ότι οι στόχοι που έχει δηλώσει έχουν επιτευχθεί, ποια διαδικασία θα ακολουθήσει μπροστά στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι;».

Ο Στάρμερ ρωτά επίσης αν εμμένει στην κοινοβουλευτική σύμβαση ότι ]όπου είναι δυνατόν, οι στρατιωτικές επεμβάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου… θα πρέπει να τίθενται ενώπιον του Σώματος».

Σχετικά Άρθρα