Νέα διαφωνία μετεωρολόγων για τον καιρό των επόμενων ημερών: Τι λένε Μαρουσάκης, Καλλιάνος, Αρναούτογλου

 Νέα διαφωνία μετεωρολόγων για τον καιρό των επόμενων ημερών: Τι λένε Μαρουσάκης, Καλλιάνος, Αρναούτογλου

Russian girls cover their faces with scarves walking in a street in Moscow, Thursday, Jan. 19, 2006. In Moscow, shivering through its fourth day of a cold snap, temperatures dropped to -31 C (-24 F) overnight, the lowest recorded on Jan. 19 since 1927. (AP Photo/Ivan Sekretarev)

Αναποφάσιστος φαίνεται πως θα είναι ο καιρός των επόμενων ημερών με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, να προειδοποιεί για «βαρυχειμωνιά» μέχρι τέλος της εβδομάδας, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Την ίδια ώρα οι Καλλιάνος και Αρναούτογλου εκτιμούν πως το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδιαιτέρως δροσερό. Όπως και να έχει ο χειμώνας είναι εδώ και το κρύο φαίνεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες.

Ο μετεωρολόγος Μαρουσάκης δημοσίευσε σχετικούς χάρτες για τον καιρό των επόμενων ημερών:

Σύμφωνα με τον πρώτοβροχές θα επηρεάσουν μέχρι και την Τετάρτη το πρωί αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα, ενώ έντονα φαινόμενα αναμένονται προς τα δυτικά και το ανατολικό – νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει ότι η θερμοκρασία της Παρασκευής θα είναι κατά περίπου 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πότε αναμένεται πτώση θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, «τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία “θέλουν” η εβδομάδα να κλείνει με σύντομη μεν έντονη δε χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία, η οποία θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση». Ο μετεωρολόγος προσθέτει πως η κακοκαιρία «θα φέρει και αξιόλογες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα».

Κλείνοντας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με πιο σταθερά δεδομένα την όλη κατάσταση μιας και το ατμοσφαιρικό βουνό που θα απλωθεί τα επόμενα 24ωρα σε μεγάλο τμήμα της Μεσογείου και που θα οδηγήσει σε υψηλές θερμοκρασίες, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον πολικό αέρα που θα κατέβει σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη προς το τέλος της εβδομάδας με αποτέλεσμα την μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την ένταση με την οποία θα φτάσει αυτό το ψυχρό κύμα στην περιοχή μας».

Αρναούτογλου: Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες – Επιδείνωση το Σαββατοκύριακο

“Την εβδομάδα που διανύουμε η θερμοκρασία θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο. Από το Σαββατοκύριακο περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού.

Την Τρίτη μεγάλα θα είναι τα διαστήματα ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς το ξημέρωμα της Τρίτης μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας.
Τις πρωινές ώρες ίσως εκδηλωθούν παροδικές βροχές στη δυτική Θεσσαλία, στη βορειοδυτική Στερεά, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα καθαρίσει σχεδόν παντού, εκτός από την Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν μπόρες, οι οποίες το βράδυ θα επηρεάσουν και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί στο Ιόνιο και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου στα 4 με 5 μποφόρ. Δυνατοί νοτιάδες αναμένονται από τις Κυκλάδες και νοτιότερα στα 6 με 7 -τοπικά και 8- μποφόρ. Μετά το μεσημέρι οι άνεμοι θα εξασθενήσουν ελαφρώς.
Η θερμοκρασία μέσα στην ημέρα θα φτάσει τους 18 με 19 βαθμούς στα κεντρικά και στα νότια.

Η Αττική θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με λίγες αραιές συννεφιές τις πρωινές ώρες. Το βράδυ θα συννεφιάσει πάλι, κυρίως στα βόρεια του νομού.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 7 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσει επίσης αρκετή ηλιοφάνεια, ενώ νωρίς το πρωί θα σχηματιστούν κάποιες αρκετά πυκνές ομίχλες. Το βράδυ θα συννεφιάσει αρκετά, χωρίς όμως φαινόμενα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα 4 με 5 -τοπικά και 6- μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 4 με 13 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη θα έχουμε αρκετές συννεφιές στα βόρεια και στα δυτικά, και αρκετή ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα. Βροχές ίσως εκδηλωθούν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Το Σάββατο υπάρχουν ενδείξεις για επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγερούς βοριάδες, βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές”.

Άστατος ο καιρός την Τρίτη – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

“Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στα Επτάνησα, τη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα αναμένονται μπόρες, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

Βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης θα σημειωθούν στην Εύβοια, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά Ελλάδα, ενώ πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται σε Μακεδονία και Θράκη.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες και μικροδιαστήματα με ανοίγματα στον ουρανό. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πλέον έως 4-5 μποφόρ στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 3-4 μποφόρ στον Θερμαϊκό” τόνισε στην πρόβλεψή του ο Γιάννης Καλλιάνος.

Meteo: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες την Τρίτη

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo.
Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, οι οποίες σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα των νοτίων τμημάτων της χώρας θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη 0 έως 13, στη Θεσσαλία από 2 έως 16, στην Ήπειρο από 6 έως 17, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 15, στην υπόλοιπη Στερεά από 6 έως 18, στην Πελοπόννησο από 9 έως 18, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 17, στις Κυκλάδες από 14 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 και στην Κρήτη από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι βόρειοι 3 έως 5 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ και μετά το απόγευμα βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 όμως από το πρωί θα γίνουν δυτικοί 4 έως 6 μποφόρ και μετά το απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το πρωί θα γίνουν δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ και μετά το μεσημέρι βόρειοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το πρωί θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 και στα δυτικά έως 5 μποφόρ και μετά το απόγευμα ανατολικοί έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα