City Break στο Πόζναν, το κρυμμένο διαμάντι της Πολωνίας

 City Break στο Πόζναν, το κρυμμένο διαμάντι της Πολωνίας

Το Πόζναν ξεχωρίζει για την ιστορία του, τη γαστρονομική του παράδοση και την ολοζώντανη πολιτιστική σκηνή του.

Συνήθως, όταν αναφέρεται κανείς στην Πολωνία έχει στο μυαλό του τη Βαρσοβία και τη Κρακοβία, που έχουν υπάρξει και οι δύο πρωτεύουσες της χώρας. Παρόλα όμως τα δώρα που δίνουν απλόχερα οι δύο μεγαλουπόλεις, με την πλούσια ιστορία τους, τις οάσεις πρασίνου και τον πλούσιο πολιτιστικό τους κόσμο υπάρχουν κι άλλοι προορισμοί, εξίσου ελκυστικοί στους επισκέπτες. Σε αυτή την συνομοταξία των ιδιαίτερων αστικών κέντρων που ξεχωρίζουν για την ιστορία τους, τη γαστρονομική τους παράδοση και την ολοζώντανη πολιτιστική σκηνή τους ανήκει το Πόζναν.

Στη μέση της απόστασης μεταξύ Βερολίνου και Βαρσοβίας, το Πόζναν στέκει λίγα μεταξύ των ορίων που περιγράφουν υψομετρικά η κοιλάδα του ποταμού Βάρτα και το φυσικό καταφύγιο Morasko Meteorite. Είναι ακριβώς αυτή η χιλιομετρική ιδιότητα που φανερώνει την ικανότητα της πόλης να αναμειγνύει στοιχεία των δύο πλευρών, λειτουργώντας έτσι με έναν τρόπο δημιουργικά πολυπολιτισμικό. Είναι επίσης η πόλη εκείνη που στο διάβα της θα πάρετε μια καλή γεύση από κάθε πτυχή της πολωνικής κουλτούρας και ζωής, σε πλήρη διάδραση με τον ιστορικό χρόνο μιας χιλιετίας.

Προσβάσιμο αεροπορικά μέσω Βαρσοβίας ή Βερολίνου και με το κόστος να μην είναι σε καμία περίπτωση απαγορευτικό, η πόλη των 550.000 κατοίκων θα σας δώσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, λαχταριστά εδέσματα και νεανική ζωντάνια. Σας δίνει έτσι τη δυνατότητα να το αξιοποιήσετε ως ενδιάμεση στάση σε κάποιο μεγαλύτερο ταξίδι αλλά και να το προτιμήσετε per se, ως επιλογή αυτόνομη και πλήρης.

Πόζναν/Photo: Unsplash
Το Δημαρχείο του Πόζναν/Photo: Shutterstock

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο Πόζναν από την Παλιά Πόλη, όπου δεσπόζει το τεσσάρων και πλέον εκατονταετιών κτήριο του Δημαρχείου, με την χαρακτηριστική του αναγεννησιακή τεχνοτροπία. Παλαιότερη έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης το κτήριο λειτουργεί πια ως μουσείο και αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη. Μια βόλτα λίγων λεπτών θα σας οδηγήσει στο γοτθικού ρυθμού Βασιλικό Κάστρο του Πόζναν που φτιάχτηκε το 1249, ενώ άκρως γευστική θα είναι η ιστορική εμπειρία που θα αποκομίσετε από το Μουσείο Κρουασάν (Rogalowe Muzeum), στο οποίο θα μάθετε να φτιάχνετε την τοπική εκδοχή των διάσημων αρτοσκευασμάτων με τη χαρακτηριστική προσθήκη της λευκής παπαρούνας.

Ο Καθεδρικός Ναός του Πόζναν/Photo: Shutterstock

Στη μέση της απόστασης που χωρίζει την Παλιά από τη Νέα Πόλη, θα βρείτε το μικρό Νησί του Καθεδρικού, που φιλοξενεί η φερώνυμη εκκλησία της Βασιλικής των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η οποία εντυπωσιάζει με τα χρώματά της, οικοδομήθηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί το αρχαιότερο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το αρχιτεκτονικό ύφος του μεγαλοπρεπούς ναού έχει δεχθεί επιρροές στο πέρασμα των χρόνων, ωστόσο το βασικό αποτύπωμα του εξακολουθεί να παραμένει γοτθικό.

Περάστε από το νησί απέναντι, στη νέα εκδοχή του Πόζναν και κάντε μια βαρκάδα στην τεχνητή Λίμνη Μάλτα. Στις όχθες της μπορείτε να απολαύσετε αγώνες κωπηλασίας ή να κάνετε μια επίσκεψη στο νέο ζωολογικό κήπο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών και περιλαμβάνει σπάνια ζώα όπως ελέφαντες και καμηλοπαρδάλεις. Ο παλιός, ιστορικός πάλι, ζωολογικός κήπος, με ιστορία 150 ετών βρίσκεται στην άλλη πλευρά της πόλης.

Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz στο Πόζναν/Photo: Shutterstock

Αξίζει να σημειωθεί πως το Πόζναν είναι έδρα πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φιλοξενώντας 130.000 φοιτητές, γεγονός που κάνει την πόλη να σφύζει από ζωή. Μερικά από τα ιδρύματα πάντως αξίζουν μια επίσκεψη για αισθητικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το ρομανικού ρυθμού Πανεπιστήμιο Adam Mickiewicz αλλά και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Πόζναν, που περιλαμβάνει το φουτουριστικό Τμήμα Χημικής Τεχνολογίας και το κτήριο της Διεύθυνσης με το έντονο γερμανικό χρώμα του ξεχωρίζουν ως προς την αρχιτεκτονική τους διάσταση.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της πολιτιστικής ψυχαγωγίας, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο εμβληματικό Αυτοκρατορικό Κάστρο που χτίστηκε το 1910 από τον Γερμανό αυτοκράτορα, φιλοξένησε για μικρό διάστημα τον Γερμανό δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικός κόμβος, φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερης ομορφιάς από στιλιστικής άποψης αλλά και πλούσια σε δρώμενα που αφορούν τις παραστατικές τέχνες, από χορό έως όπερα, είναι οι δύο εμβληματικές σκηνές της πόλης, το Μεγάλο Θέατρο (Teatr Wielki) και το Πολωνικό Θέατρο (Teatr Polski).

Το Αυτοκρατορικό Κάστρο του Πόζναν/Photo: Shutterstock

Τέλος, το φυσικό καταφύγιο Morasko Meteorite, με τους επτά κρατήρες από πτώσεις μετεωριτών να απλώνονται στην πλαγιά του πυκνού από βλάστηση ομώνυμου λόφου, προσφέρεται ως η ιδεώδης επιλογή για τους λάτρεις της φύσης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το τι και πού θα φάτε, το Πόζναν δεν θα σας αφήσει ανικανοποίητους σε καμία περίπτωση. To ψητό κρέας, ιδίως η πάπια, οι σούπες με βάση τα λαχανικά και η πατάτα έχουν την τιμητική τους είτε στην πιο casual είτε στην πιο fine εκδοχή της κουζίνας. Έτσι, στο Pyra Bar, θα απολαύσετε πιάτα με βάση αποκλειστικά την πατάτα, ενώ στα HyćceBamberka and Hacjendza θα γευτείτε την ψητή πάπια στα καλύτερά της. Tα PapaveroFromazeria62 Bar & Restaurant από την άλλη πειραματίζονται σε επίπεδο haute cuisine δίχως να ξεχνούν τις πρώτες ύλες της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει επίσης μια στάση στο Kyokai Sushi Bar για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το σούσι σε εκδοχή hosamaki, nigiri ή futomaki με βάση τα ψάρια της Βαλτικής.

Photo: Pyra Bar
Photo: Restauracja Hacjenda Poznań
Photo: Sheraton Poznan Hotel/Facebook
Photo: PURO Hotel/Facebook

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας, υπάρχουν μια σειρά από υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία, ικανά να σας προσφέρουν αυτό που ζητάτε. Το PURO Poznań Stare Miasto ξεχωρίζει με την αισθητική του σύγχρονου design που καταθέτει, το Sheraton Poznan Hotel φέρει όλη τη «σφραγίδα» εγγύησης του ονόματός του και τα πιο «θεματικά» Ilonn Boutique Limanowskieg και Andersia Hotel & Spa Poznan να συνδυάζουν την εμπειρία της φιλοξενίας με την τέχνη και την χαλάρωση αντίστοιχα.

Αν πάλι θέλετε ένα πιο οικείο, τοπικό σε ύφος και οικονομικό οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έρχονται να καλύψουν το κενό για ακόμη μια φορά, παρέχοντας την επιλογή της διαμονής σας σε εναλλακτικές δομές φιλοξενίας (ξενώνες, πανσιόν, δωμάτια).

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα