Bloomberg: Έρχονται μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

 Bloomberg: Έρχονται μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Οι περικοπές, καθεμία τους από 25 μονάδες βάσης, αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με περαιτέρω μειώσεις τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Αν και αυτή είναι μια κίνηση παραπάνω απ’ ό,τι αναμενόταν στην έρευνα του περασμένου μήνα, εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική από τις έξι, ξεκινώντας από τον Απρίλιο, που τιμολογούν οι επενδυτές.

Η ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή, καθώς περιμένει να δει πώς επηρεάζουν την οικονομία οι 10 αυξήσεις στις οποίες προχώρησε από τα μέσα του 2022. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν ιδιαίτερα στις μισθολογικές εξελίξεις κατά το α’ εξάμηνο του 2024, για να επιβεβαιώσουν ότι το αυξανόμενο κόστος εργασίας δε θα εμποδίσει τον πληθωρισμό να επιβραδυνθεί στον στόχο του 2%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ταχύτερη υποχώρηση της αύξησης των τιμών – στο 2,3% το 2024. Αυτή είναι μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου. Εξακολουθούν να βλέπουν μια ανώμαλη πορεία προς τα εμπρός, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται εκ νέου από το επίπεδο-στόχο το δ’ τρίμηνο στο 2,1% κατά μέσο όρο το 2025.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι σύμφωνο με τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η δραματική επιβράδυνση του περασμένου έτους δεν θα συνεχιστεί το 2024, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις καταργούν σταδιακά τη βοήθεια που προορίζεται να αντιμετωπίζει το υψηλό κόστος ζωής.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί ασταθείς συνιστώσες, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, φαίνεται τώρα χαμηλότερος για φέτος, αλλά ελαφρώς υψηλότερος το 2025, παραμένοντας πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 2,2%.

Μια ύφεση στο β’ εξάμηνο του 2023 πρόκειται να ακολουθηθεί από μια σταδιακή ανάκαμψη που μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την έρευνα. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη διατηρήθηκαν σταθερές για το 2024 και αυξήθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα για το 2025.

Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Αυτό θέτει το συνολικό εύρος παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα