Εμβόλια Covid 19 στα φαρμακεία: Πόσο έχει προχωρήσει το εγχείρημα, τι ισχύει στην Ευρώπη

 Εμβόλια Covid 19 στα φαρμακεία: Πόσο έχει προχωρήσει το εγχείρημα, τι ισχύει στην Ευρώπη

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται την προσαρμογή του Προγράμματος εμβολιασμού για τον covid 19 στην κατεύθυνση της ταχείας διασφάλισης της ανοσολογικής προστασίας των πολιτών και, κυρίως, των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων. Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με αποκλειστικό θέμα τους τρόπους διενέργειας εμβολιασμών στα 10.500 φαρμακεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε την πρόθεσή του να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν στους εμβολιασμούς, τόσο χαρίζοντας τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους από την εποχή της πανδημίας όσο και διευκολύνοντας τους πολίτες να προσέρχονται πιο εύκολα στον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που είναι το επικρατέστερο εμβόλιο σήμερα.

  • «Η Covid-19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί της. Ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, αλλά και τα φαρμακεία, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης.

Οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες, καθώς δεν υπάρχουν πια οι περιορισμοί που υπήρχαν στην αρχή της πανδημίας με το εμβόλιο το οποίο φυλασσόταν και διακινείτο αποκλειστικά σε συνθήκες «ψυχρής αλυσίδας» (δηλαδή σε ψυγεία με θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου και χωρητικότητας 80.000 δόσεων),

Το μπουκαλάκι, ωστόσο, το οποίο περιέχει 5 δόσεις, θα πρέπει να χορηγηθεί σε 5 αντίστοιχους πολίτες εντός 12 ωρών. Οπότε, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να «γκρουπάρουν» τα ραντεβού τους, ώστε να μη χάνονται δόσεις. Επίσης, το εμβόλιο δεν είναι πλέον σε μορφή σκόνης, οπότε δεν χρειάζεται διάλυση και ανασύσταση.

  • Σύμφωνα με υπολογισμούς των φαρμακοποιών, η χορήγηση των εμβολίων από τα φαρμακεία μπορεί να αυξήσει έως και 5 φορές τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, ενώ, ακόμη και με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς, και μία μόνο 5άδα εμβολιασμών να πραγματοποιεί την εβδομάδα το κάθε φαρμακείο, οι εμβολιασμοί μπορεί να αυξηθούν κατά 65 χιλιάδες.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Το εμβόλιο κατά της Covid-19 στα φαρμακεία γίνεται σε 13 κράτη σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένες χώρες, όπως π.χ. στη Βρετανία, ο εμβολιασμός για τις ευπαθείς ομάδες εντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στα φαρμακεία της γειτονιάς. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2021 η Αγγλία είχε διενεργήσει 1,7 εκατ. εμβολιασμούς.

Η Ιταλία σήμερα διενεργεί μέσω φαρμακείων περίπου 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Ενώ στο Βέλγιο, όταν ο πολίτης μεταβεί σε φαρμακείο για να προμηθευτεί μία θεραπεία του, ο φαρμακοποιός βλέπει στο ηλεκτρονικό σύστημα της συνταγογράφησης πως ο πολίτης δεν έχει εμβολιαστεί και του προτείνει με επιχειρήματα να κάνει το εμβόλιο που τον προστατεύει από τη βαριά νόσηση, την εισαγωγή σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ και τον θάνατο.

Στην Πορτογαλία μελέτη στον πληθυσμό έδειξε πως το 91% των πολιτών επιθυμεί να εμβολιάζεται στα φαρμακεία της κοινότητας και όχι στις δομές υγείας και τα νοσοκομεία.

Εμβολιασμούς στο φαρμακείο κάνουν σήμερα η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία, η Αμερική και ο Καναδάς.

Στην Ελλάδα στα 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα 210.000 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000. Το 60% από αυτούς είναι σε άτομα άνω των 60 ετών.

Βασικά αίτια της όχι και τόσο μεγάλης προσέλευσης είναι η προκατάληψη για τα εμβόλια, που εξακολουθεί να υπάρχει σε μία μικρή μερίδα του πληθυσμού, αλλά και η «εμβολιαστική κόπωση», που αποτρέπει αρκετούς πολίτες να μπουν στη διαδικασία να κλείσουν μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικό ραντεβού και να μεταβούν στη συνέχεια σε εμβολιαστικό κέντρο σε συγκεκριμένο χρόνο.

Σχετικά Άρθρα