St. Nikolas: Βίντεο από την κατάληψη του τάνκερ -Αγωνία για Έλληνα δόκιμο

 St. Nikolas: Βίντεο από την κατάληψη του τάνκερ -Αγωνία για Έλληνα δόκιμο

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε βίντεο από το ρεσάλτο που έκαναν προχθές Πέμπτη μέλη του ΠΝ της χώρας στο ελληνόκτητο τάνκερ St. Nikolas, ενώ έπλεε στον κόλπο του Ομάν. Το βίντεο καταγράφει την προσέγγιση με ελικόπτερο της ομάδας των πέντε ενόπλων στο τάνκερ και την επιχείρηση κατάληψής του. Οι ένοπλοι έχουν ξαπλώσει στο δάπεδο του πλοίου τα μέλη του πληρώματος, ενώ ελικόπτερο πετά σε απόσταση αναπνοής από το τάνκερ.

Το ελληνόκτητο τάνκερ σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο. Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα, 18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας, ενώ το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Μετά την κατάληψή του το τάνκερ μεταφέρθηκε στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, ενώ οι Ιρανοί έχουν απενεργοποιήσει το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών του δεξαμενόπλοιου.

Αγωνία για τον Έλληνα δόκιμο που βρίσκεται στο τάνκερ

Στο μεταξύ, η επικοινωνία με τα μέλη του πληρώματος, ανάμεσα στους οποίους και ένας 20χρονος Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, δεν έχει καταστεί εφικτή. Το υπουργείο Ναυτιλίας καταβάλλει προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλήρωμα.

Η κατάληψη του τάνκερ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διένεξης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και πιθανώς να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Οι αμερικανικές Αρχές κατάσχεσαν το St. Nikolas και ένα εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πέρυσι στο πλαίσιο επιχείρησης κατά της παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη, όταν το τάνκερ έπλεε με το όνομα Sueze Rajan.

Η Τεχεράνη είπε ότι η κατάληψη του τάνκερ έγινε σε αντίποινα για την προηγούμενη κατάσχεσή του από τις ΗΠΑ. Η κατάληψη του πλοίου συνέπεσε με τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Την κατάληψη του τάνκερ την ένοπλη ομάδα του ιρανικού στρατού καταδίκασαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ .

. «Η Ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως το πλοίο και το πλήρωμά του. Αυτές οι προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες πρέπει να τερματιστούν. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα της ανησυχητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν σε στενό συντονισμό, φυσικά, με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

Σχετικά Άρθρα