Τα τρία βήματα συγκρότησης της Νέας Αριστεράς μέχρι τα τέλη Φλεβάρη – Παρών στη σύσκεψη ο Κόκκαλης

Τους πολιτικούς και οργανωτικούς στόχους συγκρότησης της Νέας Αριστεράς, ως καινούργιου κόμματος, μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, περιέγραψαν κατά την έναρξη της Πανελλαδικής Σύσκεψης Στελεχών του φορέα στο Σεράφειο οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως εξήγησαν αμφότεροι, το βασικότερο διακύβευμα για τη Νέα Αριστερά θα είναι η πορεία στις Ευρωεκλογές, για αυτό και απαιτείται οι διαδικασίες συγκρότησης να έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε όλη η άνοιξη να αποτελέσει «καθαρό χρόνο» για την καμπάνια του κόμματος.

Ν. Ηλιόπουλος: Συγκρότηση σε διάδραση με την κοινωνία

Σύμφωνα με τον κύριο Ηλιόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το οδικό χάρτη των διαδικασιών συγκρότησης, αυτός θα έχει τρία βήματα:

1ο Βήμα: Διενέργεια τοπικών, θεματικών και κλαδικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα (σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 80), με τριπλό στόχο:

– Καταγραφή όλων των δυνάμεων του φορέα και συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου.

– Να μιλήσει κάθε μέλος για τους προβληματισμούς του και τα τοπικά και συνολικά μέτωπα που πρέπει να ανοίξει η Νέα Αριστερά

– Να υπάρξει «διάδραση» με την κοινωνία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, μετά από κάθε τέτοια εκδήλωση ένα σύντομο σημείωμα θα πηγαίνει στο προσωρινό Οργανωτικό Γραφείο, κάτι που θα βοηθήσει και την κοινοβουλευτική παρέμβαση της Νέας Αριστεράς.

2ο Βήμα: Ανασυγκρότηση όλων των Θεματικών Επιτροπών, των λεγόμενων «Τμημάτων». Κατά τα λεγόμενα του κυρίου Ηλιόπουλου, πολλές Θεματικές Επιτροπές έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν, όπως το Υγειονομικό Δίκτυο και η Ομάδα Φεμινιστικής Πολιτικής, οι οποίες έπρεπε εξάλλου να τοποθετηθούν για θέματα επικαιρότητας.

3ο Βήμα. Διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στα τέλη Φλεβάρη, η οποία θα αποφασίσει για τις συνεργασίες και τη στρατηγική του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Αλ Χαρίτσης: Ανυπακοή στον εκφυλισμό, υπάρχει καλύτερη ζωή

Η Πανελλαδική Σύσκεψη Στελεχών της Νέας Αριστεράς είχε ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ο υπό σύσταση φορέας να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει καλύτερη ζωή. Αφήνοντας αιχμές προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι μετατρέπεται σε ένα κόμμα που μεταλλάσσεται γοργά, φεύγοντας από το πεδίο της Αριστεράς, αλλά και από το πεδίο της σοβαρότητας. Αναγνώρισε, ωστόσο ότι υπάρχουν και ευθύνες των στελεχών της Νέας Αριστεράς γιατί στο όνομα της ενότητας ανεχτήκαν φαινόμενα εκφυλισμού, τη διείσδυση ενός ισχυρού ρεύματος εθνολαϊκισμού, τη λογική του μέσου όρου αντί για σαφές θέσεις. Σημείωσε, όμως, πως η ίδρυση της Νέας Αριστεράς ήταν μια δήλωση ανυπακοής στον εκφυλισμό και σ’ αυτήν απαξίωση. 

Τόνισε ακόμη, ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση “των πολλαπλών δυσκολιών», αλλά και «μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες, τις δικές μας, της εποχής μας και των ανθρώπων της». Σκοπό της Νέας Αριστεράς προσδιόρισε έναν άλλο δρόμο για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κλιματική δικαιοσύνη και την επανεκκίνησης της Δημοκρατίας. “Το λέμε ξεκάθαρα, στόχος μας είναι να κερδίσουμε τη μάχη για την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία των ιδεών της Αριστεράς, για την ηγεμονία των σύγχρονων προοδευτικών λύσεων. Στην κάλπη αλλά όχι μόνο εκεί, πάνω από όλα στη ζωή των πολιτών. Γιατί η κοινωνία θα προχωρήσει”, τόνισε.

Παρών στην Σύσκεψη και ο Πέτρος Κόκκαλης

Ειδική αναφορά έγινε από τον Αλέξη Χαρίτση στη σημασία συνεργασιών με πρόσωπα και κινήσεις που δεν είναι άμεσα ενταγμένα στο νέο εγχείρημα, ιδίως από τον χώρο της πολιτικής Οικολογίας. Ανάμεσα σε άλλα τέτοια πρόσωπα, στο Σεράφειο βρέθηκε και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Η εν λόγω παρουσία φαίνεται ότι κινείται στην κατεύθυνση της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές της Νέας Αριστεράς με έναν Πράσινο φορέα, τον οποίο ο κύριος Κόκκαλης φέρεται να προτίθεται να ιδρύσει.

Πηγή: Dnews.gr

Σχετικά Άρθρα