ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική Γραμματεία στη σκιά αντιδράσεων για Κεντροαριστερά και κομματική πειθαρχία

 ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική Γραμματεία στη σκιά  αντιδράσεων για Κεντροαριστερά και κομματική πειθαρχία

Η σημερινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδριάζει για την προετοιμασία του Συνεδρίου θα γίνει υπο τη σκιά των νέων εσωκομματικών αναταράξεων που προκαλεί η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο STAR. Καταρχάς η κομματική πειθαρχία που επιβάλλει για το ν/σ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήδη έφερε αντιδράσεις. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του προέδρου του κόμματος.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Γιώργος Τσίπρας στενός συνεργάτης του προέδρου ο οποίος μιλώντας στο Kontra Channel είπε με νόημα: «Το έμαθα από την τηλεόραση και μένω εκεί»…

Το πιο σοβαρό όμως είναι η επίθεσή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία επαναφέρει τη γραμμή υπέρ της ανταγωνιστικής στάσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ κόβοντας παράλληλα τις γέφυρες για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά, θα συνδιαλλασσόταν με ένα κόμμα το οποίο είναι υπερχρεωμένο στις τράπεζες και με έναν πρόεδρο ο οποίος είναι εκβιαζόμενος;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελλάκης.

Η φράση «εκβιαζόμενος από τον Πρωθυπουργό», για το ζήτημα της παρακολούθησής του, προκάλεσε την έκρηξη της Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά του Νίκου Ανδρουλάκη που αντέδρασαν άμεσα μετά τη συνέντευξη Κασσελάκη κάνοντας λόγο για «Πολάκη made in USA». «Ο ένθερμος οπαδός και παρ’ ολίγον Υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη, καλό θα ήταν να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό, ώστε να μην θυμίζει τον ψηφιακό βούρκο της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνει με αιχμηρό τρόπο η Χαριλάου Τρικούπη.

  • Ο κ. Κασσελάκης επιλέγει σκληρή γραμμή σε μια φάση που και ο κ. Ανδρουλάκης είχε μετριάσει σε σημαντικό βαθμό τις αιχμές και τις βολές του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα πιέζεται ασφυκτικά από τα όμορα κόμματα ενώ τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις δείχνουν να μην έχουν δυναμική ανάκαμψης και περιορίζεται στην τρίτη θέση.

Στην  τελευταία δημοσκόπηση της prorata για το Attica TV στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ προηγείται με 30%, δεύτερο είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 13% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,5% νιώθοντας την ανάσα του ΚΚΕ που φλερτάρει πλέον με αξιώσεις για την τρίτη θέση.

Στελέχη που τάσσονται υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών κομμάτων και επειδή ο συσχετισμός είναι αρνητικός για τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, επιμένουν ότι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να κλείσει. Το γεγονός προαναγγέλλει ουσιαστικά μία νέα σύγκρουση σε επίπεδο οργάνων και Συνεδρίου με τους παραδοσιακά αρνητικούς προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και ο κ. Κασσελάκης.

Η επίθεση Κασσελάκη θα μπορούσε να θεωρηθεί και απάντηση στον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος κατέθεσε πολιτική πλατφόρμα στο δρόμο προς το Συνέδριο με την οποία καλεί σε «μέτωπο δημοκρατίας» απέναντι στη Δεξιά με συνεργασίες και συμπράξεις από τα κάτω σε κορυφαία ζητήματα της κοινωνίας όπως η υγεία και τα δημόσια πανεπιστήμια.

  • Ο κ. Τεμπονέρας είναι μάλιστα και από τα πρόσωπα που διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη Νέα Αριστερά η οποία μόνο αρνητικά δεν απαντά σε μια ενδεχόμενη συνεργασία για την ανάταξη των δυνάμεων του χώρου για να ανατραπεί η μονοκρατορία της ΝΔ.

Απάντηση όμως θεωρείται και προς τους τρεις της πολιτικής γραμματείας Ραγκούση, Θεοχαρόπουλο και Ζαχαριάδη, οι οποίοι προτείνουν την αλλαγή ευρωομάδας με τη μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Ο κ. Ζαχαριάδης είναι και από τα πρόσωπα που έχουν εργαστεί για να διατηρούνται ζωντανοί και δίαυλοι επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ με κορυφαία στιγμή της σύμπραξης στο Δήμο της Αθήνας.

Πέραν όμως αυτών δεν μπορεί να μην καταγραφεί και η απόρριψη της σκληρής γραμμής (Πολάκης, Παππάς) για καταψήφιση του νομοσχέδιου για τα ομόφυλα ζευγάρια προκειμένου να προκληθεί πρόβλημα στη ΝΔ.

Σχετικά Άρθρα