Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

 Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ – Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται για τις κρίσεις στην ηγεσία του Στρατού καθότι λήγει η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και θα πρέπει να επιλεγεί αντικαταστάτης του. Η αντικατάσταση του κ Φλώρου είναι πιθανό να συμπαρασύρει και αλλαγές και στους αρχηγούς των τριών σωμάτων.

Οι τελευταίες πληροφορίες και εν αναμονή των ανακοινώσεων:

Επικρατέστεροι για την θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης διοικητής Στρατιάς και ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας.

Η πιθανή επιλογή Χούπη για την θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αυτόματα θέτει σε αποστρατεία τον νυν αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη ο οποίος είναι αρχαιότερος του Χούπη.

  • Στον Στρατό γρίφος παραμένει η επιλογή του νέου αρχηγού ΓΕΣ. Επικρατέστερος για αρχηγος ΓΕΣ θεωρείται ο αντιστράτηγος Δημήτρης Κωστίδης που υπηρετεί στην ΑΣΔΥΣ (διοικητική Μέριμνα). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Nottingham Trent University.

Κατά τη διάρκεια της Σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και ως Διοικητής υπηρέτησε στην 289 ΙΜΑ (Σαμοθράκη), στην 6η ΕΜΑ (Βυρώνεια), στην 212 ΕΜΑ (Λαγός).

  • Στο Ναυτικό ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας εγκαταλείπει τον Ναύσταθμο και έρχεται με φόρα στο Γενικό Επιτελείο για να καταλάβει είτε την θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή την θέση του αρχηγού ΓΕΝ.
  • Στην Αεροπορία προωθούνται για την θέση του αρχηγού ΓΕΑ προωθείται ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης νυν Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), υπεύθυνος για τον έλεγχο, τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση του εφοδιαστικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης για την θέση του αρχηγού ΑΤΑ προωθείται ο υποπτέραρχος Βασίλειος Παπαχρήστου νυν Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ).

Κρίσεις ενόψει και στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί επίσπευση των ετήσιων τακτικών κρίσεων στην καθώς όπως φαίνεται ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει λάβει «λευκή επιταγή» από τον πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε τομές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζεται σε απομακρύνσεις ανώτατων αξιωματικών που ενισχύουν το σενάριο να φέρουν σε κορυφαία θέση στη λεωφόρο Κατεχάκη τον υποστράτηγο Δημήτρη Μάλλιο, μέχρι τώρα προϊστάμενο του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων.

  • Μεγάλο ζητούμενο στις επερχόμενες κρίσεις αποτελεί η τύχη του σημερινού αρχηγού της ΕΛΑΣ Λάζαρου Μαυρόπουλου, την απομάκρυνση του οποίου φέρεται να είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει δεκτό, ωστόσο η απομάκρυνσή του φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όπως και των περισσότερων από τους Γιώργο Δούβαλη, Ελευθέριο Γκαρίλα κ.ά.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ζητούμενο αποτελεί η προώθηση ή μη στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ των αντιστρατήγων Νίκου Σπανουδάκη και Σπύρου Σκλάβου, επιθεωρητών Νοτίου και Βορείου Ελλάδας αντίστοιχα. Όπως αναφέρουν τα Νέα, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προώθηση στην ιεραρχία υποστρατήγων και άλλων αξιωματικών, ενώ θεωρείται πιθανόν να ανέλθουν στην ιεραρχία της ΕΛΑΣ οι Πασχάλης Συριτούδης, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Χρήστος Μανούρας, Παναγιώτης Πούπουζας.

Στις άμεσες προτεραιότητες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα πρέπει να θεωρείται και η ενίσχυση της Άμεσης Δράσης και της ΔΙΑΣ, όπως την άμεση επιστροφή 135 στελεχών τους που είχαν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες.

Επιπλέον, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην Ασφάλεια Αττικής τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς τη δομή.

Σχετικά Άρθρα