Χούθι: Επικίνδυνη αναβάθμιση της σύγκρουσης με τις επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας- Οι πρώτες επιπτώσεις

 Χούθι: Επικίνδυνη αναβάθμιση της σύγκρουσης με τις επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας- Οι πρώτες επιπτώσεις

Η γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με την ενεργότερη εμπλοκή του Ιράν, μετά τις στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, είναι αυτό που ανησυχεί όλο και περισσότερο. ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν περισσότερους από 12 θέσεις Χούθι, ως απάντηση στις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ικανοποίησή του για τους βομβαρδισμούς, οι οποίοι έπληξαν τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε και για περαιτέρω μέτρα με στόχο την “προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου”, ενώ ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, από την πλευρά του, είπε ότι τα πλήγματα ήταν “αναγκαία και αναλογικά”.

Ολλανδία, Αυστραλία, Καναδάς και Μπαχρέιν παρείχαν υποστήριξη στην αποστολή, με τη Σαουδική Αραβία από μέρους της να διαμηνύει πως παρακολουθεί την κατάσταση με “μεγάλη ανησυχία”.

Τα πυραυλικά πλήγματα στην Υεμένη είχαν σκοπό να μειωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των ανταρτών Χούθι και καταβλήθηκε προσπάθεια να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως οι ενέργειες των σιιτών μαχητών ήγειραν απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά όλου του κόσμου.

Σημείωσαν πως δεν έχουν καταγραφτεί ενέργειες αντιποίνων των Χούθι ως τώρα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί εύλογη ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Είναι ενδεικτικό πως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, η διπλωματία της Ρωσίας ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  • Παράλληλα, οι βομβαρδισμοί από πλευράς ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, δεν να φαίνεται προσώρας ικανοί να αποτρέψουν ενδεχόμενη απάντηση και περαιτέρω μελλοντικές επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αντίδραση Χούθι και Ιράν

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι, Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές ότι το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Στόχος ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης”, υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Σημείωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο “έκαναν λάθος” όταν πιστεύουν ότι τα χτυπήματα “θα αποτρέψουν την Υεμένη από το να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και τη Γάζα”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία “καταδικάζει σθεναρά” τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. “Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης”, τόνισε ο κ. Καναάνι.

“Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων”.

  • Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το Ιράν κινεί τα νήματα στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. “Έδωσαν πληροφορίες στους Χούθι. Παρείχαν τις δυνατότητες για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις”, είπε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. “Πιστεύουμε ότι σίγουρα έχουν εμπλακεί σε κάθε φάση των επιθέσεων”, λέει ο αξιωματούχος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν δεν έκανε καμία αναφορά στους Ιρανούς, εστιάζοντας αποκλειστικά στους αντάρτες.

Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί έφεραν και την αντίδραση της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία καταδίκασε την επίθεση. Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται —όπως και οι Χούθι— προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Οι επιπτώσεις στις αγορές

Μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου και φυσικού αερίου προέρχεται από την περιοχή, καθώς και η Ερυθρά Θάλασσα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά περίπου του 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης. Με τους Χούθι να επιτίθενται σε 27 πλοία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, οι εμπορικές ροές έχουν πληγεί σε μια περίοδο που οι πιέσεις της προσφοράς και η χαμηλή ζήτηση ασκούν πίεση στις τιμές παγκοσμίως.

Ήδη η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται. «Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει απότομα μετά τις επιθέσεις, με το μπρεντ να είναι τώρα περίπου 7% υψηλότερο από τις αρχές Δεκεμβρίου, προτού οι αντάρτες Χούθι αρχίσουν να στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρήματος και αγορών στο Hargreaves Lansdown.

  • «Οι αναφορές που συμπίπτουν με τη στρατιωτική δράση ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση διαμορφώνει σενάρια που θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να αυξάνονται κατά 10 δολάρια το βαρέλι, εάν συνεχιστεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου κινδυνεύουν να αυξηθούν κατά 25%», πρόσθεσε.

Το δολάριο αυξήθηκε έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, όπως και ο χρυσός, ο οποίος επωφελήθηκε από την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου, σημειώνοντας άνοδο 0,9% στα 2.046 δολάρια η ουγγιά. Άλλα κλασικά ασφαλή καταφύγια, όπως το ελβετικό φράγκο, διατηρήθηκαν ως επί το πλείστον σταθερά, μια κατάσταση που ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι θα μπορούσε να αλλάξει.

Σχετικά Άρθρα