Bloomberg: Μυστική συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

 Bloomberg: Μυστική συνάντηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Τον περασμένο μήνα έλαβε χώρα μια μυστική συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, των συμμάχων της στους G7 και μιας μικρής ομάδας χωρών του Παγκόσμιου Νότου, προκειμένου να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη στους όρους του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μη αποκαλυφθείσα συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας στις 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία και ακολούθησε μεγαλύτερες, δημοσιοποιημένες συγκεντρώσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προσπαθειών της Μόσχας να διχάσει και να παρουσιάσει την Ουκρανία και τους συμμάχους της ως απρόθυμες να διαπραγματευτούν τον τερματισμό του πολέμου.

Η μυστικότητα αποσκοπούσε εν μέρει στο να κάνει τις συμμετέχουσες χώρες να αισθάνονται πιο άνετα να συμμετάσχουν. Η μικρότερη μορφή επέτρεψε μια πιο ελεύθερη, πιο ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας και τα σχέδια για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, καθώς και τις αρχές για τη δυνητική εμπλοκή με τη Ρωσία στο μέλλον, είπαν οι άνθρωποι.

Αλλά η συμμαχική ώθηση έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας οδεύει προς τον τρίτο χρόνο της. Στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζωτικής σημασίας βοήθεια έχουν κολλήσει στις διαδικασίες έγκρισης στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας πέρυσι απέτυχε να φέρει μια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης.

Εν τω μεταξύ, ορισμένα κράτη της ΕΕ υπολείπονται στην εκπλήρωση των υποσχέσεων που έδωσαν για την παροχή στο Κίεβο περισσότερων όπλων και πυρομαχικών πυροβολικού, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει επανειλημμένα κύματα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει επίσης τροφοδοτήσει τις διαφορές με τον Παγκόσμιο Νότο.

  • Δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη σύνοδο και ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στην G-7 συνέχισαν να αντιστέκονται στις εκκλήσεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου να εμπλακούν άμεσα με τη Ρωσία, είπαν.

Ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία συμμετείχαν στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στο Ριάντ, άλλα μεγάλα έθνη του Παγκόσμιου Νότου που είχαν έρθει σε κάποιες από τις προηγούμενες μεγαλύτερες συνόδους – κυρίως η Κίνα, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – δεν έστειλαν τους εκπροσώπους τους, ανέφεραν πηγές.

  • Το Πεκίνο θεωρείται από πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες ως το κλειδί για τον επηρεασμό της Μόσχας, δεδομένων των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η Βραζιλία, η οποία προεδρεύει στη φετινή Ομάδα των 20, συνέβαλε με γραπτή δήλωση, είπαν οι άνθρωποι.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στην Ομάδα των 7 επαναβεβαίωσαν την άποψή τους ότι μια δίκαιη ειρήνη πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και υποστήριξαν ότι οι στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν αλλάξει και ότι δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι επιθυμεί σοβαρά ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και δεν έχει σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες. Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία και η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι τα πακέτα στήριξης θα συμφωνηθούν.

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Τόσο η ουκρανική όσο και η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

  • Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν προγραμματίσει άλλη μια συνάντηση της ευρύτερης ομάδας στην Ελβετία την επόμενη εβδομάδα πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και έχουν προσκαλέσει περισσότερες από 100 χώρες, είπαν οι άνθρωποι. Προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη, την Τζέντα και τη Μάλτα πέρυσι.

Το Κίεβο επιθυμεί να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής των ηγετών για το σχέδιο στις αρχές του έτους και να το χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα βασίζεται σε ένα σύνολο συμφωνημένων αρχών ως βάση για τυχόν μελλοντικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ορισμένα έθνη πιστεύουν ότι μια σύνοδος κορυφής σε επίπεδο ηγετών τους επόμενους μήνες είναι πρόωρη, ενώ άλλα θέλουν να εμπλέξουν άμεσα τη Ρωσία στη διαδικασία. Ο Πούτιν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για εκτεταμένες συνομιλίες νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό εν μέσω της διεθνούς απομόνωσης που έχει επιφέρει η εισβολή του.

Ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο άφησε να εννοηθεί στα τέλη του περασμένου έτους ότι υπήρξαν κάποιες επαφές, διερευνώντας το ενδιαφέρον για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση για αυτό και η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της υποψιάζονται ότι οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση είναι ένα ανειλικρινές τέχνασμα του Κρεμλίνου για να υπονομεύσει την υποστήριξη προς το Κίεβο και να κερδίσει χρόνο.

  • Ο Πούτιν έχει εκφράσει την προθυμία του να τερματίσει τη σύγκρουση, αλλά “μόνο με τους δικούς μας όρους”. Οι όροι του περιλαμβάνουν την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τη μαζική μείωση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

“Η ειρήνη θα έρθει όταν πετύχουμε τους στόχους μας”, δήλωσε ο Πούτιν σε μια εκδήλωση για το τέλος του έτους στα μέσα ενημέρωσης τον Δεκέμβριο. “Αυτό σημαίνει την αποναζιστικοποίηση, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και το ουδέτερο καθεστώς της”.

  • Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της αποτελεί βασικό πυλώνα της ειρηνευτικής φόρμουλας της Ουκρανίας. Άλλα σημεία περιλαμβάνουν την επιστροφή απελαθέντων παιδιών και αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και τη διασφάλιση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Ριάντ αναγνώρισαν το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της και συμφώνησαν στην ανάγκη τήρησης βασικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών – συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών – και του διεθνούς δικαίου, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Σχετικά Άρθρα