Προειδοποίηση-σοκ από τον Σουηδό υπουργό Πολιτικής Άμυνας: “Προετοιμαστείτε για πόλεμο”

 Προειδοποίηση-σοκ από τον Σουηδό υπουργό Πολιτικής Άμυνας: “Προετοιμαστείτε για πόλεμο”

Κορυφαίοι παράγοντες της ασφάλειας, όπως ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν, και ο αρχιστράτηγος της χώρας, Μίκαελ Μπιντέν, συμφωνούν ότι η Σουηδία – όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (09/01) – θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο και κάλεσαν για αυξημένη ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων και του άμαχου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Euractiv, καθώς η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2024 και στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν, προέτρεψε τους συμπολίτες του να προετοιμαστούν για πόλεμο στο συνέδριο «Λαός και Άμυνα» στο Σάλεν.

Ο Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο εκσυγχρονισμός του σουηδικού συστήματος πολιτικής άμυνας δεν γίνεται αρκετά γρήγορα και προέτρεψε όλους, από τους διευθυντές και τους τοπικούς συμβούλους μέχρι τους ιδιώτες, να αναλάβουν δράση. «Πολλοί το έχουν πει πριν από μένα, αλλά επιτρέψτε μου να το πω με τη δύναμη της θέσεώς μου – θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση πρέπει να μετατραπεί σε πρακτική δράση. Επίσης, έκανε παραλληλισμούς με την Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή με «απόλυτη ανθεκτικότητα», σύμφωνα με τον ίδιο. «Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα μόνο εάν η πλειονότητα των ανθρώπων γνωρίζει την κατάσταση και κατανοεί τι διακυβεύεται», τόνισε ακόμα ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας.

«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στη δράση»

Σχολιάζοντας, τη Δευτέρα (08/01), την τοποθέτηση του Καρλ-Όσκαρ Μπόλιν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (SVT), ο Σουηδός αρχιστράτηγος, Μίκαελ Μπιντέν, δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας.

Ειδικότερα, ο Σουηδός αρχιστράτηγος ανέφερε: «Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και η σαφήνεια, χθες, ήταν αδιαμφισβήτητη. Τώρα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια και την κατανόηση στη δράση».

Πάντως, ενώ ο Μίκαελ Μπιντέν επεσήμανε τις σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας της Σουηδίας σε σημείο που η αμυντική ικανότητα της χώρας να είναι πολύ ισχυρότερη, δήλωσε ότι όσο πιο γρήγορα η Σουηδία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο. «Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα σχέδιο, αλλά η ελπίδα πρέπει να υπάρχει, δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια» είπε χαρακτηριστικά ο Σουηδός αρχιστράτηγος και πρόσθεσε: «Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και κάντε στον εαυτό σας τις απλές ερωτήσεις: Αν αυτό συμβεί εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι πρέπει να κάνω; Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί, μελετήσει και προετοιμαστεί, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας»

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Απρόβλεπτης Ανάγκης (MSB) έχει αναλάβει τώρα να βοηθήσει τις – βασικές και κρίσιμες για τον πόλεμο – Αρχές και εταιρείες να δημιουργήσουν την οργάνωσή τους σε καιρό πολέμου, ενώ η σουηδική κυβέρνηση θέλει, επίσης, να εκπονήσει μια ανάλυση σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού με προϊόντα υγείας.

Σχετικά Άρθρα