Μητσοτάκης για F-35: Ώριμο αίτημα που μπορεί να εγκριθεί- Επίσκεψη στις ΗΠΑ σε 2 εβδομάδες

 Μητσοτάκης για F-35: Ώριμο αίτημα που μπορεί να εγκριθεί- Επίσκεψη στις ΗΠΑ σε 2 εβδομάδες

“Το αίτημα για τα F–35 είναι ώριμο και μπορεί να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής”, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι σε δύο εβδομάδες αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να δώσει το «παρών» σε επενδυτικό Φόρουμ. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F–35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά τη γνώμη μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ήδη έχει εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά, η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά, την αεροπορία της χώρας.

Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο να εγκριθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφού με ρωτήσατε για τα F–16 της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω ότι η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μία άλλη χώρα.

«Θα ήθελα να σταθώ σε μία παρατήρηση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθετήσεις στην οποία ανέφερε ότι τριάντα χρόνια διπλωμάτης, δεν θυμάται πότε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι σε τόσο καλό επίπεδο».

Αδιαπραγμάτευτες οι κόκκινες θέσεις μας στα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο πυρήνας της διαφοράς μας δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Προσεγγίζουμε τις συζητήσεις με την Τουρκία, έχοντας καλή διάθεση και ξεκάθαρες τις “κόκκινες γραμμές” που έχουμε θέσει. Το καλό κλίμα έχει δώσει θετικό αποτύπωμα».

Επίσκεψη στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες

«Θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύο βδομάδες από τώρα για πολύ λίγες μέρες, στο πλαίσιο ενός μεγάλου Φόρουμ το οποίο διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Θα βρεθώ και στο Σικάγο, για μία παρουσία στην ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι θα έχει ψηφισθεί –ελπίζω σε δύο εβδομάδες– το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες τους ομογενείς μας – αυτούς τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Μία πολύ μεγάλη τομή, μία μεγάλη κατάκτηση της χώρας μας και ένα μεγάλο αίτημα του ελληνισμού, το οποίο επιτέλους υλοποιείται», επεσήμανε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα