JP Morgan: “Ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα” – Τα σενάρια για την διαδοχή

 JP Morgan: “Ο Μπάιντεν θα παραιτηθεί από την προεδρική κούρσα” – Τα σενάρια για την διαδοχή

Εκτός προεδρικής κούρσας, εκτιμά ότι θα βρεθεί ο Τζο Μπάιντεν κορυφαίο στέλεχος της JP Morgan. Ο Michael Cembalest, ο οποίος είναι επικεφαλής της μονάδας αγοράς και επενδυτικής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας της Wall Street, έκανε τις συγκλονιστικές προβλέψεις στον κατάλογο του με τις «Δέκα εκπλήξεις» για το 2024.

Όπως γράφει η New York Post, ανάμεσα στις προβλέψεις του… εκκολαπτόμενου «Νοστράδαμου», ο Cembalest προέβλεψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει την κούρσα «κάποια στιγμή μεταξύ της Σούπερ Τρίτης και των εκλογών του Νοεμβρίου, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.»

Σημειώνεται ότι η «Σούπερ Τρίτη» είναι οι προκριματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Μαρτίου σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Μασαχουσέτη, το Βερμόντ και η Βόρεια Καρολίνα. Ο νικητής δε θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει τελικά το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Οι προβλέψεις του

Ο Cembalest εξέδωσε τις προβλέψεις του στο ενημερωτικό δελτίο ως φόρο τιμής στον πρώην στραηγικό αναλυτή της αγοράς της JPMorgan Byron Wien, ο οποίος έκανε 10 προβλέψεις κάθε χρόνο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μέχρι να πεθάνει τον περασμένο χρόνο σε ηλικία 90 ετών.

Στη λίστα του, ήταν επίσης ότι οι Αμερικανοί θα απορρίψουν τα ηλεκτρικά οχήματα μετά από διάφορα ατυχήματα που αναστάτωσαν το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και μια προειδοποίηση ότι η έλλειψη φυσικού αερίου θα προκαλέσει διακοπές ρεύματος στη Νέα Υόρκη, το Τέξας, την Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Τενεσί.

Προέβλεψε ότι ένα νέο, εισπνεόμενο εμβόλιο COVID, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα είναι διαθέσιμο φέτος και θα μειώσει δραστικά τη μετάδοση του ιού, αλλά και ότι το δολάριο των ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερό και ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα τραβήξει φέτος χωρίς κατάπαυση του πυρός.

Πιστεύει επίσης ότι οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ θα πάνε καλά, παρά την αστάθεια στον τομέα των δανείων κατά το προηγούμενο έτος.

Πώς έφτασε στην πρόβλεψη για τον Μπαίντεν; Η πρόβλεψή του ότι ο 81χρονος πρόεδρος θα αποχωρήσει βασίστηκε εν μέρει στη χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου – παρά τη «δημιουργία θέσεων εργασίας κατά περίπου 10% από την ανάληψη των καθηκόντων του».

Ο στρατηγικός αναλυτής σημείωσε ότι τα υψηλά ποσοστά δημιουργίας θέσεων εργασίας του Μπάιντεν είναι «το υποπροϊόν της ανάληψης των καθηκόντων του που συμπίπτει με την κυκλοφορία των εμβολίων COVID και την επαναλειτουργία της αμερικανικής οικονομίας.»

Ωστόσο, αυτό που δεν προβλέπει ο Cembalest είναι το ποιος θα μπορούσε να πάρει τη θέση του Μπάιντεν ως υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις δεν είναι δημοφιλής στο κοινό – με περισσότερους από τους μισούς (55,5%) να αποδοκιμάζουν την απόδοσή της στη δουλειά της, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο δεδομένων και στατιστικών FiveThirtyEight.

Ακόμη, ο βουλευτής Ντιν Φίλιπς (D-Minn.) και η συγγραφέας αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον είναι οι μόνοι άλλοι Δημοκρατικοί που έχουν δηλώσει την υποψηφιότητά, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο debate που θα πραγματοποιηθεί στο Νιου Χαμσάιρ τη Δευτέρα, χωρίς την συμμετοχή του Μπάιντεν. Ένας άλλος Δημοκρατικός, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, προτίθεται να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και τη διανοητική οξύτητα του Μπάιντεν, ο εν ενεργεία παραμένει το συντριπτικό φαβορί για να ανακτήσει το χρίσμα του κόμματός του, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις Δημοκρατικούς τον προτιμούν έναντι των Γουίλιαμσον και Φίλιπς, σύμφωνα με το FiveThirtyEight.

Μπορεί όμως να είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα στο κόμμα του, εντούτοις δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα καταφέρει να ανανεώσει και τη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει το φαβορί απέναντι στους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νίκι Χέιλι, τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και τον μεγιστάνα της βιοτεχνολογίας Βίβεκ Ραμασουάμι.

Σύμφωνα δε με νέες μετρήσεις, σε περίπτωση που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν θα έχανε από τον Ντόναλντ Τραμπ με μεγάλο εύρος ψήφων, κυρίως λόγω της ηλικίας του προέδρου των ΗΠΑ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα