Εκδήλωση για την αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού Νόμου αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

 Εκδήλωση για την αντισυνταγματικότητα του νέου φορολογικού Νόμου αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου

Η συντονιστική επιτροπή ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νέου φορολογικού Νόμου, την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των φορέων, ενώ ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

– Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητή του ΕΚΠΑ

– Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ

– Θεόδωρος Φορτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, πρώην Βουλευτής Επικρατείας.

Στη συντονιστική επιτροπή συμμετέχει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ο οποίος θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό του Π.Σ.Φ, Πέτρο Λυμπερίδη.

Ο Π.Σ.Φ. αντέδρασε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι προθέσεις της Κυβέρνησης, τονίζοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδικία που υφίσταται σε βάρος των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτών.

Κι αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, αυτή η κατηγορία των ελευθεροεπαγγελματιών, βιώνει τα ληστρικά μνημονιακά μέτρα των clawback & rebate, που οδηγούν σε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ συνεισφορά στην Ελληνική οικονομία, κατά μέσο όρο, 9.308 ευρώ κατ’ έτος από τον καθένα, πέραν του φόρου εισοδήματος που καταβάλει.

Μόνο για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019, 2021 και 2022, καταβλήθηκαν από τους φυσικοθεραπευτές στο ΣΥΝΟΛΟ rebate & clawback 139.635.000 ευρώ.

Αυτή η κατηγορία των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών, όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε, αλλά δεν υπήρξε καμία διάθεση διαλόγου από το υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που κατατέθηκαν οι προτάσεις αυτές κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, το σύνολο των 4.073 ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών δηλώνει καθαρό εισόδημα 62.048.596 ευρώ, δηλαδή ο μέσος όρος του κάθε φυσικοθεραπευτή είναι 15.234 ευρώ το χρόνο.

Από τους 4.073, οι 955 φυσικοθεραπευτές δηλώνουν εισόδημα από 0 – 6.000 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι αυτοί που δηλώνουν ως φορολογική έδρα το σπίτι τους και εργάζονται σε κατ΄οίκον φυσικοθεραπείες (συμβεβλημένοι ή μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ).

Όπως ανέφερε πολλές φορές ο Π.Σ.Φ. σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία για το νέο φορολογικό ν/σ, αλλά και στις ανακοινώσεις του:  «Ειδικά αυτή η κατηγορία των φυσικοθεραπευτών, εκ τοις πράγμασι, δεν δύναται να παρέχει φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ασθενών και κάθε χρόνο επαυξανόμενα, διότι εργάζεται από σπίτι σε σπίτι και κάθε φορά σε έναν ασθενή» και για τους λόγους αυτούς, ο Π.Σ.Φ. ζήτησε να εξαιρεθούν.

Αυτοί οι φυσικοθεραπευτές “με μπλοκάκι” δεν ανήκουν στην κατηγορία “μέχρι 3 εργοδότες” για να εξαιρεθούν, (όπως προβλέπεται στο Νόμο), καθώς η πελατεία τους είναι ο κάθε ασθενής που πάσχει και χρειάζεται θεραπείας κατ΄οίκον. Ως εκ τούτου εκδίδουν αποδείξεις σε πάνω από τρείς εργοδότες.

Ο Π.Σ.Φ. θυμίζει ξανά πως δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από οποιοδήποτε επιτηδευματία φυσικοθεραπευτή η αύξηση κάθε χρόνο των δηλωθέντων εισοδημάτων του, όταν οι τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) έχουν να αναπροσαρμοστούν πολλά χρόνια.

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο, θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη ετήσια αύξηση από το Κράτος κατά 10% της τιμής αποζημίωσης.

Σχετικά Άρθρα