Γάμος ομοφύλων: Το… πρόβλημα Βορίδη- Πόσοι γαλάζιοι βουλευτές αντιδρούν- Το “μασάζ” και οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

 Γάμος ομοφύλων: Το… πρόβλημα Βορίδη- Πόσοι γαλάζιοι βουλευτές αντιδρούν- Το “μασάζ” και οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αποσταθεροποίηση και κλυδωνισμούς στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είχε προκαλέσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τον Δεκέμβριο του 2015.  Τότε η ΝΔ ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με μεταβατικό αρχηγό της τον Γιάννη Πλακιωτάκη, είχε τριτοχομηθεί. Μόλις, 19 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του συμφώνου, 29 βουλευτές είχαν ψηφίσει «κατά» και 27 απουσίαζαν από την ψηφοφορία. 

Ανάμεσα στους βουλευτές που είχαν υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τώρα δείχνει αποφασισμένος να πάει το ζήτημα ένα βήμα παρακάτω, θεσμοθετώντας τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Όλα δείχνουν πως το σκηνικό του 2015 θα επαναληφθεί για την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα καθώς ορισμένοι βουλευτές θα ψηφίσουν «υπέρ», ορισμένοι «κατά» και αρκετοί θα απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία. 

  • Με δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές για το επίμαχο νομοσχέδιο το μεγάλο ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει απέναντι σε υπουργούς που δείχνουν απρόθυμοι να στηρίξουν την κυβερνητική πρωτοβουλία και κυρίως τι στάση θα κρατήσει απέναντι στον Μάκη Βορίδη, υπουργό επικρατείας, που δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά πως είναι αντίθετος με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να πειστεί ο Μ. Βορίδης για την ορθότητα του επικείμενου νομοθετήματος συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες. Και υπο αυτό το δεδομένο υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια, είτε ο Μ. Βορίδης να απέχει από την ψηφοφορία ώστε να υπάρξει «βελούδινο διαζύγιο» με την κυβέρνηση είτε να καταψηφίσει οπότε εκεί αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού το τι θα πράξει και πότε. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις είναι προβληματικό το γεγονός ο υπουργός επικρατείας να μην υπερψηφίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο βουλευτών η κυβέρνηση θα είναι πιο ελαστική όμως σε επίπεδο υπουργών όπως έχει δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης θα είναι προβληματικό.  

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι «απώλειες» ψήφων από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ίσως φτάσουν και τις 40. Από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς έχουν επιδοθεί σε «μασάζ» των βουλευτών προκειμένου να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους. Στους βουλευτές που φαίνεται να αντιδρούν είναι μεταξύ άλλων: ο Θάνος Πλεύρης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Κώστας Καραγκούνης κ.α. 

  • Αρκετοί βουλευτές κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους τονίζοντας πως πρώτα θα μελετήσουν την επικείμενη νομοθετική πρόταση και θα ακούσουν τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και ύστερα θα τοποθετηθούν δημοσίως επι τους θέματος.

Αύριο, Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να «ανοίξει» τα χαρτιά του στην συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση και να θέσει το περίγραμμα της νομοθετικής πρότασης που ετοιμάζεται να καταθέσει στην Βουλή. Στόχος είναι ως τις αρχές Μαρτίου ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών να έχει ψηφιστεί από την Βουλή και να είναι νόμος του κράτους. 

Σχετικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κυβερνητικές πηγές την χαρακτηρίζουν ως «φλύαρη» επισημαίνοντας πως επεκτείνει την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε όλους και αναφέρεται σε τρανς και ίντερσεξ άτομα.


Σχετικά Άρθρα