Χάρτες: Οι τελευταίες πληροφορίες για την ψυχρή εισβολή-Τι λένε meteo, Κολυδάς, Μαρουσάκης

 Χάρτες: Οι τελευταίες πληροφορίες για την ψυχρή εισβολή-Τι λένε meteo, Κολυδάς, Μαρουσάκης

O μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς την εξέλιξη του καιρού κατά τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας τις «μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε το εξής:

«Δύο ψυχρές εισβολές θα σηματοδοτήσουν αυτή την εβδομάδα, η πρώτη Τρίτη (09/01) – Τετάρτη (10/01) και η άλλη το Σαββατοκύριακο (13-14/01). Σε ό,τι αφορά στις χιονοπτώσεις του ερχόμενου Σαββάτου (13/01), υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων και αυτό οφείλεται στη διαφορετική θέση του επιφανειακού χαμηλού».

Ακόμα, ο ίδιος συνόδευσε την ανάρτησή του με σχετικούς χάρτες που δείχνουν την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες και πρόσθεσε: «Την Τετάρτη (10/01) ή την Πέμπτη (11/01) θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των καιρικών συνθηκών για το Σαββατοκύριακο (13-14/01)».

  • Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, αναφέρθηκε στην ψυχρή εισβολή κατά την Τρίτη (09/01) και την Τετάρτη (10/01), κάνοντας λόγο για «τα πρώτα αξιόλογα χιόνια».

Ειδικότερα, σε ανάρτηση του έγραψε:

«Το διήμερο Τρίτη (09/01) – Τετάρτη (10/01), μια μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας φέρνοντας τα χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα για την ανατολική και βόρεια Ελλάδα. Αν και σύντομης διάρκειας, αυτό το ψυχρό κύμα θα καταφέρει να “ντύσει” στα λευκά αξιοπρεπώς αρκετά ορεινά – ημιορεινά τμήματα της χώρας μας χαρίζοντας τον χορό των χιονονιφάδων και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Ενδεικτικός της όλης κατάστασης ο χάρτης χιονόπτωσης που ακολουθεί, στον οποίο βλέπουμε τις λευκές αποχρώσεις να κυριαρχούν από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, ακόμα όμως και σε νησιά μας στο βόρειο-βορειοανατολικό Αιγαίο (π.χ. Λήμνος)».

Επίσης, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει πως θα πέσουν χιόνια και στα βουνά της Αττικής, σημειώνοντας το εξής:

«Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι, λοιπόν, για όσους το λέει η καρδούλα τους, μπορούν μέσα στην Τετάρτη (10/01) να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν – στη χειρότερη – τις χιονονιφάδες να πέφτουν (π.χ κορυφές Υμηττού) και – στην καλύτερη – αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού (π.χ στα ψηλά της Πάρνηθας).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για τη Δευτέρα 08/01 οι βροχοπτώσεις στα δυτικά τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικά, επηρεάζοντας έως τις νυχτερινές ώρες την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού ΑιγαίουΤοπικές βροχές αναμένοται στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 09/01, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο.

Στον παρακάτω χάρτη, δίνεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής από τη Δευτέρα 08/01 έως και την Τρίτη 09/01/2024 αλλά και οι περιοχές που θα χιονίσει.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τρίτη 09/01, όπου αναμένονται τα πιο έντονα φαινόμενα, κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Σχετικά Άρθρα