Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές;- Πώς η πρόταση Ζαχαριάδη μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές;- Πώς η πρόταση Ζαχαριάδη μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις

Η κοινή πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον. Όχι επειδή κάτι τέτοιο είναι εφικτό στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία -που δεν είναι-, όσο διότι επιχειρεί να δείξει ποιό πρέπει να είναι το νέο αφήγημα (ανάγκης και επιβίωσης) του χώρου της κεντροαριστεράς.

Αποτελεί, από την άλλη, έμμεση αιχμή κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος μόλις πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει προσηλωμένος στην ένταξή του στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Υπάρχει, όμως, και μία άλλη διάσταση. Οι Ευρωσοσιαλιστές προσκαλούσαν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή των εργασιών τους, αναγνωρίζοντας το εύρος της πολιτικής επιρροής του και στην αριστερή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, πέρα δηλαδή από τα στενά όρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Για τους Όλαφ Σολτς, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα και άλλους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η “γέφυρα” μεταξύ των δύο πολιτικών οικογενειών και η ανάδειξη των κοινών τόπων που σε αρκετές χώρες εφαρμόστηκαν και με κυβερνητικές συνεργασίες.

Όμως, ας μην γελιόμαστε, η πρόσκληση απευθύνθηκε και διατηρήθηκε ζωντανή ακριβώς επειδή ήταν η χαρισματική πολιτική προσωπικότητα (του Τσίπρα) που την δικαιολογούσε. Δεν είναι βέβαιο πως ισχύει πλέον κάτι τέτοιο υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έχει ούτε την εκλογική απήχηση που είχε παλαιότερα στην Ελλάδα, ούτε καθαρό πολιτικό στίγμα. Είναι πιά ένα μικρομεσαίο κόμμα, οι δε Ευρωσοσιαλιστές βρίσκονται σε αποδρομή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, η πρόταση των τριών στελεχών περισσότερο επιδιώκει να επιταχύνει την συζήτηση για την συγκρότηση της νέας πολιτικής ταυτότητας που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της ανάγκης για πρωτοβουλίες σύγκλισης με τις εγχώριες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Δηλαδή, με το ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Ζαχαριάδης το έχει ήδη δοκιμάσει μέσω της στήριξης που παρείχε στην υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, ενώ και τώρα εμφανίζεται πολύ υποστηρικτικός στον νέο δήμαρχο της Αθήνας.

Οι Ευρωσοσιαλιστές θα μπορούσαν, ωστόσο, να είναι ένα παράλληλο πεδίο συνεννόησης για την δημιουργία ενός νέου μεγάλου πολιτικού σχηματισμού στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Και υπό την έννοια αυτή οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα μπορούν να δράσουν καταλυτικά. Μετά τις ευρωεκλογές, άλλωστε, και με καταγεγραμμένους τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς, η συζήτηση αυτή θα αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται ήδη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης κ.ά), ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του Νίκου Παππά.

Σχετικά Άρθρα