Οι καλύτερες στιγμές του θρυλικού “Κάϊζερ” του γερμανικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου- Η ζωή του (vid)

 Οι καλύτερες στιγμές του θρυλικού “Κάϊζερ” του γερμανικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου- Η ζωή του (vid)

Ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα το απόγευμα σε ηλικία 78 ετών σκορπίζοντας τη θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Όπως γράφει το SPORT24, ο Μπεκενμπάουερ τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Είχε υποβληθεί σε δύο καρδιακές επεμβάσεις, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.

Ο Μπεκενμπάουερ είναι από τους μεγαλύτερους θρύλους του γερμανικού ποδοσφαίρου (αν όχι το νούμερο ένα). Με την εθνική Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) κατέκτησε ένα Euro το 1972 και ένα Μουντιάλ το 1974. Σε συλλογικό επίπεδο έχει ταυτίσει το όνομά του κυρίως με την Μπάγερν Μονάχου με την οποία μεταξύ άλλων πανηγύρισε τρία διαδοχικά κύπελλα πρωταθλητριών. Είναι κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 1972.

Η ιστορία του

Με το παρατσούκλι ” Der Kaiser ” (σ.σ. ”Ο Αυτοκράτορας”), θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Ένας πολύπλευρος παίκτης που ξεκίνησε ωςμέσος, ο Μπεκενμπάουερ έκανε το όνομά του ωςκεντρικός αμυντικός. Συχνά πιστώνεται ότι εφηύρε το ρόλο τουσύγχρονου σάρωθρα( λίμπερο ). Με επιτυχία σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, είναι ένας από τους εννέα παίκτες που έχουν κερδίσει τοΠαγκόσμιο Κύπελλο FIFA, το Κύπελλο Πρωταθλητών Ευρώπηςκαι τηΧρυσή Μπάλα.

Δύο φορές ονομάστηκε Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς , ο Μπεκενμπάουερ εμφανίστηκε 103 φορές για τη Δυτική Γερμανία , παίζοντας σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα FIFA και δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα . Είναι ένας από τους τρεις άνδρες, μαζί με τον Βραζιλιάνο Mário Zagallo και τον Γάλλο Didier Deschamps , που έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης και ως προπονητής. σήκωσε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως αρχηγός το 1974, και επανέλαβε το κατόρθωμα ως προπονητής το 1990. Ήταν ο πρώτος αρχηγός που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε διεθνές επίπεδο και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο σε επίπεδο συλλόγων. Ονομάστηκε στην Παγκόσμια Ομάδα του 20ου Αιώνα το 1998, στην Ονειρική Ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA το 2002, στη Χρυσή Μπάλα Όνειρο το 2020 και το 2004 συμπεριλήφθηκε στο FIFA 100 των κορυφαίων εν ζωή παικτών του κόσμου

Η εποχή της Μπάγιερν

Σε επίπεδο συλλόγου με την Μπάγερν Μονάχου , ο Μπεκενμπάουερ κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1967 και τρία συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Κύπελλα από το 1974 έως το 1976. Το τελευταίο κατόρθωμα τον έκανε τον πρώτο παίκτη που κέρδισε τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα ως αρχηγός της ομάδας του. Έγινε team manager και αργότερα πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου. Μετά από δύο ξόρκια με το New York Cosmos, εισήχθη στο Εθνικό Ποδοσφαιρικό Hall of Fame των ΗΠΑ .

Ο Μπεκενμπάουερ ηγήθηκε της επιτυχημένης προσπάθειας της Γερμανίας να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2006 και προήδρευσε της οργανωτικής επιτροπής . Εργάστηκε ως ειδήμονας για το Sky Germany και για 34 χρόνια ως αρθρογράφος για την ταμπλόιντ Bild , και τα δύο μέχρι το 2016. Τον Αύγουστο του 2016, ανακοινώθηκε ότι ο Μπεκενμπάουερ ερευνούνταν για απάτη και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με τον Παγκόσμιο Κύπελο του 2006 Η έρευνα έκλεισε χωρίς ετυμηγορία το 2020 καθώς έληξε η παραγραφή

Σχετικά Άρθρα