Ανοίγουν τα σχολεία:Μέτρα, απουσίες και η σύγχυση με τη δήλωση Αγαπηδάκη

 Ανοίγουν τα σχολεία:Μέτρα, απουσίες και η σύγχυση με τη δήλωση Αγαπηδάκη

Για τη «μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022» στα κρούσματα κοροναϊού κάνει λόγο ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ σήμερα Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία εν μέσω ανησυχία των ειδικών που είχαν ως αποτέλεσμα και την ανακοίνωση μέτρων από τον ΕΟΔΥ ώστε να αποφευχθεί η κλίμακώση της έξαρσης όχι μόνο του κοροναϊού αλλά και της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα σχολεία ανοίγουν μετα από το διάλειμμα των χριστουγεννιάτικων εορτών, με τους επιστήμονες να περιμένουν κορύφωση μέσα στον Ιανουάριο, ενώ η πληρότητα σε νοσοκομειακές κλίνες αγγίζει το 100%.

  • Το υπουργείο Παιδείας, δημοσιοποίησε την εγκύκλιο για τα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στα σχολεία όλης της χώρας.

Όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος 2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

  • Ουσιαστικά μέχρι πέντε ημέρες είναι δικαιολογημένες οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω κοροναϊού.

Ωστόσο σύγχυση προκαλούν οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη η οποία χθες μιλώντας στο OPEN συνέστησε στους μαθητές που έχουν συμπτώματα να παραμένουν σπίτι.

Ειδικότερα η υπουργός τόνισε πως τα παιδιά που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μείνουν σπίτι ακόμα κι αν βγαίνουν αρνητικά στο τεστ:  «Το βασικό είναι όταν τα παιδιά έχουν συμπτώματα να μένουν στο σπίτι, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να μεταδώσει. Μπορεί να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του να έχω συμπτώματα και να θετικοποιηθεί το τεστ», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει με τις απουσίες σε αυτήν την περίπτωση και πως δεν προσμετρώνται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, τα κρούσματα θα παρουσιάσουν νέα έξαρση και γι’ αυτό συστήνουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο Οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες.

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται όλα τα προτεινόμενα μέτρα, που έχουν ως εξής:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών (Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό). Πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων– τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό. Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
  • Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπωςSARS-CoV-2, ιό γρίπης ήRSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
  • Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μιλώντας στο MEGA ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί έχει πολύ αυξημένη μεταδοτικότητα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη έξαρση που έχουμε δει από το καλοκαίρι του 2022: «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορονοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό».

Σχετικά με τον φόβο που έχουν οι γονείς για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές, είπε πως συμμετέχουν σε ένα βαθμό αλλά δεν είναι αυτό που οδηγούν την πανδημία.

  • «Υπάρχουν οδηγίες, για πλύσιμο των χεριών, αερισμό της τάξης και οι μαθητές που νοσούν δεν μετρούνται οι απουσίες τους για 5 ημέρες. Όταν λέμε υγειονομική σύσταση σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να το ακολουθήσουν. Αν δεν το ακολουθήσουν χρειάζεται διοικητικά μέτρα και λαμβάνονται όταν υπάρχει πίεση στο σύστημα δημόσιας υγειάς. Όταν οι γιατροί λένε σύσταση να μείνεις στο σπίτι, πρέπει να μείνεις στο σπίτι».

Αναφερόμενος στην πίεση που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, είπε πως δεν είναι αμελητέα αλλά δεν είναι πίεση μη διαχειρίσιμη αλλά μπορεί να λυθεί με μέτρια μέτρα και συστάσεις.

«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ”αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας».