Σοβαρά προβλήματα σε Αττική και Πάτρα- Συνεχίζονται τα μπουρίνια-Δεμένα τα πλοία

 Σοβαρά προβλήματα σε Αττική και Πάτρα- Συνεχίζονται τα μπουρίνια-Δεμένα τα πλοία

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ υπήρξαν και πολλές πτώσεις δένδρων, από το ισχυρό μπουρίνι και τη χαλαζόπτωση που έπληξε την Αθήνα τη νύχτα. Κάποια δέντρα έπεσαν πάνω σε καλώδια προκαλώντας και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Στη Φιλοθέη έπεσε και το χριστουγεννιάτικο δένδρο, το οποίο μάλιστα παρασύρθηκε για πολλά μέτρα. Προβλήματα υπήρξαν και στην Πάτρα

Τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το έκτακτο της ΕΜΥ θα επιμείνουν οι ισχυρές καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας τα επόμενα 24ωρα.

Για σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξουν δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια σε Ραφήνα και Πειραιά λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας δεν επιτρέπουν τον ασφαλή απόπλου των πλοίων και έτσι οι κάβοι θα παραμείνουν δεμένοι καθώς κηρύχθηκε απαγορευτικό απόπλου.

Απαγορευτικό απόπλου ισχύει ήδη για τα ανοιχτού τύπου πλοία που επρόκειτο να αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και από το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τα δυτικά και «χτύπησε» την Πάτρα αργά το βράδυ του Σαββάτου (6/1). Στην πόλη του Πύργου οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν εκτεταμένες.

Μάλιστα, φορτηγό αναποδογύρισε από τους ισχυρούς ανέμους. Ζημιές προκλήθηκαν και σε επιχειρήσεις της περιοχής. Ενδεικτικό της έντασης των ανέμων είναι πως σε ένα εργαστήριο μαρμάρου μετακινήθηκαν οι βαριές πλάκες, ενώ σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κατέρρευσε η τζαμαρία της επιχείρησης εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων.

Στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Συγκεκριμένα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου.

Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 ως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σε ισχύ τέθηκε και ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας δικύκλων και φορτηγών στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για απεγκλωβισμό πολιτών από ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, η πρόσκαιρη επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων ανέμους.

Την Κυριακή τα πιο ισχυρά και τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας αλλά και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι οι πολύ θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο θα είναι εντάσεως 9 μποφόρ και μέχρι το πρωί στο βόρειο Ιόνιο επίσης 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα αναμένονται κάποιες βροχές στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ από την Τρίτη το απόγευμα αναμένονται βοριάδες στο Αιγαίο που θα ρίξουν τη θερμοκρασία και θα προκαλέσουν χιόνια σε ημιορεινές περιοχές. Έτσι, η Τετάρτη θα είναι μια κρύα ημέρα.

Πιο αναλυτικά για την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

γ) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα