Παγκόσμιος συναγερμός για τα Boeing 737 Max 9: Καθηλώνονται στο έδαφος για ελέγχους

 Παγκόσμιος συναγερμός για τα Boeing 737 Max 9: Καθηλώνονται στο έδαφος για ελέγχους

Χιλιάδες επιβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ακυρώσεις πτήσεων, καθώς μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να καθηλώσουν αεροσκάφη τύπου Boeing ύστερα από το περιστατικό σε πτήση πάνω από το Όρεγκον, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (07/01).

Η αμερικανική ρυθμιστική Αρχή των αερομεταφορών δήλωσε ότι 171 Boeing 737 Max 9 πρέπει να καθηλωθούν στο έδαφος για ελέγχους μετά την αποκόλληση, την Παρασκευή (05/01), μέρους της ατράκτου ενός αεροσκάφους της Alaska Airlines. Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι περίπου 23.000 επιβάτες είχαν ακυρώσει τις πτήσεις τους το Σάββατο (06/01), ενώ αναμένεται περαιτέρω αναστάτωση.

Επίσης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, η United Airlines και η Turkish Airlines έχουν καθηλώσει τέτοιου τύπου αεροπλάνα τους. Η ρυθμιστική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε «άμεσες επιθεωρήσεις» των 737 Max 9 σε όλο τον κόσμο. Οι απαιτούμενες επιθεωρήσεις θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις έως οκτώ ώρες ανά αεροσκάφος, όπως ανέφερε. Η Boeing δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση της FAA, προσθέτοντας ότι οι ομάδες της βρίσκονται σε στενή επαφή με τη ρυθμιστική Aρχή.

Αεροπλάνο της Alaska Airlines έχασε μέρος της ατράκτου του εν πτήσει

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού της Παρασκευής (05/01), η πτήση 1282 της Alaska Airlines από το Πόρτλαντ του Όρεγκον προς το Οντάριο της Καλιφόρνια έφτασε στα 16.000 πόδια (4.876 μέτρα), όταν άρχισε επείγουσα κάθοδο, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης της πτήσης. Οι επιβάτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος δήλωσαν ότι ένα μεγάλο τμήμα του εξωτερικού κελύφους του αεροπλάνου έπεσε στο έδαφος λίγο μετά την απογείωση. Οι εικόνες που εστάλησαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δείχνουν τον νυχτερινό ουρανό και τα φώτα του Πόρτλαντ ορατά μέσα από το κενό στην άτρακτο, ενώ διακρίνονται επίσης μονωτικό υλικό και άλλα συντρίμμια.

Ένας επιβάτης είπε ότι το κενό ήταν «τόσο μεγάλο όσο ένα ψυγείο», ενώ ένας άλλος είπε ότι το πουκάμισο ενός παιδιού σκίστηκε από τον άνεμο καθώς το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση. Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 177 επιβάτες και πλήρωμα, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Πόρτλαντ. Η Alaska Airlines δήλωσε ότι αρκετοί επιβάτες τραυματίστηκαν, αλλά όχι σοβαρά.

«Η καρδιά μου συμπάσχει με όσους βρίσκονταν σε αυτή την πτήση, λυπάμαι πολύ για ό,τι βιώσατε”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alaska, Μπεν Μινικούτσι, αφού η εταιρεία αποφάσισε να καθηλώσει στο έδαφος 65 από τα αεροπλάνα 737 Max 9. «Είμαι τόσο ευγνώμων για την ανταπόκριση των πιλότων και των αεροσυνοδών μας», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Επίσης, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε αργότερα ότι, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (06/01), είχε ακυρώσει 160 πτήσεις.

Μάλιστα, η αεροπορική εταιρεία είπε, το Σάββατο (06/01), ότι 18 από τα αεροσκάφη 737 Max 9 της είχαν υποβληθεί σε «λεπτομερείς επιθεωρήσεις στο πλαίσιο ελέγχων βαριάς συντήρησης» και είχαν επιστρέψει στην υπηρεσία – αλλά μετά από εντολή της FAA αυτά έχουν έκτοτε «αποσυρθεί από την υπηρεσία», τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της το εξής: «Βρισκόμαστε σε επαφή με την FAA για να καθορίσουμε ποιες, αν υπάρχουν, περαιτέρω εργασίες απαιτούνται πριν αυτά τα αεροσκάφη επιστρέψουν στην υπηρεσία. Το αεροσκάφος που εμπλέκεται στην πτήση 1282, μας παραδόθηκε στις 31 Οκτωβρίου. Το μέρος του αεροσκάφους που εμπλέκεται σε αυτό το συμβάν, ονομάζεται plug door – ένα συγκεκριμένο πάνελ της ατράκτου κοντά στο πίσω μέρος του αεροσκάφους».

Σχετικά Άρθρα