Χαμάς: Δεκάδες νέοι νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε “ασφαλείς” τοποθεσίες

 Χαμάς: Δεκάδες νέοι νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε “ασφαλείς” τοποθεσίες

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», όπως τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει «ασφαλείς».

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με καταστροφές υποδομών και συλλήψεις Παλαιστινίων.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο έχουν μεγαλώσει μετά και τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι, με τη Βηρυτό να κάνει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Το ισραηλινό πυροβολικό βομβαρδίζει τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Ο προσφυγικός καταυλισμός Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα δέχθηκε σφοδρά πυρά πυροβολικού, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών στην περιοχή.

Ο καταυλισμός Μαγκάζι έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις 24 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές εκεί, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις του πολέμου.

Ισραηλινή αξιωματούχος ζητά την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η Νόρα Αρμπέλ, πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Δεν θα είναι δυνατόν να κερδίσουμε τον πόλεμο αν δεν καταστρέψουμε την UNRWA. Και αυτή η καταστροφή πρέπει να αρχίσει αμέσως», φαίνεται να λέει σε πλάνα που μεταδόθηκαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανάρτησή της στο X, η Αρμπέλ ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της οργάνωσης βοήθειας είναι δικαιολογημένο επειδή υποστηρίζει την «τρομοκρατία».

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας

Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει εκτοπιστεί εσωτερικά, με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) να ανεβάζει τον αριθμό τους στο τρομακτικό 85% στο τέλος του 2023.

Μεταξύ των 1,9 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων περιλαμβάνονται πολλοί που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα σε αναζήτηση ασφάλειας, η οποία δεν είναι εγγυημένη πουθενά στη Λωρίδα
Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο από αυτούς τους εσωτερικά εκτοπισμένους φιλοξενούνται σε 155 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας. Όλες οι εγκαταστάσεις «υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους»

Το κυβερνείο της Ράφα είναι ο κύριος τόπος καταφυγής των εκτοπισμένων, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν στριμωχτεί σε έναν εξαιρετικά υπερπλήρη χώρο μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς και την Ντέιρ αλ Μπαλάχ

Σχετικά Άρθρα