Τουρκικά ΜΜΕ: Ανοιχτό ακόμη αν ο Ερντογάν δεχτεί τον Μπλίνκεν

 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανοιχτό ακόμη αν ο Ερντογάν δεχτεί τον Μπλίνκεν

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν συναντηθεί με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με το cnn turk είναι η δεύτερη φορά που ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Οι επιθέσεις στη Γάζα, οι θάνατοι αμάχων, η επίθεση του Ισραήλ στο γραφείο της Χαμάς στον Λίβανο και τέλος τα τρομοκρατικά επεισόδια στο Ιράν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη.»

Όπως τονίζει η εφημερίδα, υπάρχει ένας κρίσιμος φάκελος στην ατζέντα της συνάντησης και για τις δύο χώρες. Αυτός είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16 που θέλουν να αγοραστούν από τις ΗΠΑ.

Ο κανονισμός που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πέρασε από την επιτροπή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τώρα ακολουθεί η φάση της Γενικής Συνέλευσης.

Αλλά για να κάνει αυτό το βήμα, η Άγκυρα θέλει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει ταυτόχρονα τον εκσυγχρονισμό και την αγορά αεροσκαφών F-16. Αναμένεται με ανυπομονησία στις συναντήσεις με τον Μπλίνκεν εάν θα επιτευχθεί συμφωνία για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πώς θα προχωρήσει ταυτόχρονα η διαδικασία για τα F-16.

Αναμένεται ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Μπλίνκεν θα τεθεί και το θέμα για τη Γάζα και τα γεγονότα που προκάλεσαν την κλιμάκωση της έντασης τις τελευταίες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα