Η ατζέντα στην συνάντηση Ερντογάν – Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη

 Η ατζέντα στην συνάντηση Ερντογάν – Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντάται αυτή την ώρα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, πέρα από την εμπόλεμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή, οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τόσο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο και για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πριν από τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτού αναχωρήσει το απόγευμα για την Κρήτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ‘Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Η τέταρτη περιοδεία του Μπλίνκεν στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου

Επισημαίνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή από όταν άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήρθε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της περιφερειακής του περιοδείας, αναμένεται να μεταβεί από εκεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου (06/01), αναμένεται να συναντηθεί, στα Χανιά, και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί και θα έχει συνομιλίες στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο.

Σχετικά Άρθρα