Τι συζήτησαν Μπλίνκεν-Ερντογάν -Το απόγευμα η συνάντηση με Μητσοτάκη

 Τι συζήτησαν Μπλίνκεν-Ερντογάν -Το απόγευμα η συνάντηση με Μητσοτάκη

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον Τπύρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνάντηση δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν σε ένα τετ α τετ που κράτησε δύο ώρες.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ‘Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Επόμενη στάση Μπλίνκεν τα Χανιά και συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αντονι Μπλίνκεν μετά την Κωνσταντινούπολη θα φτάσει στη Σούδα και στις 5:30 το απόγευμα θα έχει συνάντηση στην οικία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Τα μηνύματα που θα μεταφέρει ο Μπλίνκεν

Οι επαφές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη με δεδομένη την πίεση της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα ανταλλάγματα που ζητά η Άγκυρα, τα οποία περιλαμβάνουν την αναβάθμιση και αγορά αεροσκαφών F-16 δημιουργεί εικασίες για τα μηνύματα που θα μεταφερθούν και στην Αθήνα. Ειδικά, μετά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες και τον εν εξελίξει διάλογο των δύο χωρών.

«Η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται», απαντούν κυβερνητικές πηγές, που σημειώνουν ότι «η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεών». Σημειώνουν, όμως, παράλληλα ότι «δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών».

Άλλωστε, η Αθήνα γνωρίζει ότι το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και το γεγονός ότι  ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου, παρά την απομάκρυνση του Μπομπ Μενέντεζ, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς την Τουρκία, αποτελούν ένα πολύ σοβαρό εχέγγυο για την ελληνική πλευρά.

Στο τραπέζι τα F-35 που έχει ζητήσει η Ελλάδα

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών». Την ώρα που η Τουρκία δεν παίρνει το πράσινο φως για τα F16 που ζητά εναγωνίως, η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης. Θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν. Η αναπροσαρμογή των αμερικανικών προτεραιοτήτων και η επαναξιολόγηση των συμμαχιών τους την τελευταία τριετία, εν μέσω γενικότερων ανακατατάξεων στη περιοχή, έχει φέρει την ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας, ενώ η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ το 2022 αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη».

Σχετικά Άρθρα