Μάριο Ζαγκάλο: “Έφυγε” ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

 Μάριο Ζαγκάλο: “Έφυγε” ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Ο θρύλος του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Μάριο Ζαγκάλο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου πέντε φορές, κερδίζοντας τέσσερις, ως παίκτης και στη συνέχεια ως προπονητής της Σελεσάο. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, και για πολλούς Βραζιλιάνους, το όνομα Ζαγκάλο είναι συνώνυμο του πατριωτισμού και της δόξας.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας Εντνάλντο Ροντρίγκες ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του ότι ο Ζαγκάλο «είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους» του αθλήματος.

«Προσφέρουμε αλληλεγγύη στα μέλη της οικογένειάς του και στους οπαδούς του σε αυτή τη στιγμή της θλίψης για την αναχώρηση αυτού του μεγάλου ήρωα του ποδοσφαίρου μας», δήλωσε ο Ροντρίγκες, ενώ πολλοί βραζιλιάνικοι σύλλογοι στους οποίους έπαιζε και προπονούσε ο Ζαγκάλο εξέφρασαν επίσης τη θλίψη τους για τον θάνατό του.

  • Ο Ζαγκάλο, ήταν επίσης γνωστός για την προτίμησή του στον αριθμό 13. Έλεγε ότι το 13 ήταν ο τυχερός του αριθμός επειδή φέρει τα δύο τελευταία ψηφία του έτους γέννησής του: 1931.

Ο Ζαγκάλο έπαιξε ρόλο σχεδόν σε κάθε σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, από τον πρώτο τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1958 μέχρι το τουρνουά που φιλοξένησε το 2014. Μάλιστα, ο πρώην προπονητής της Βραζιλίας Τίτε τον επισκέφθηκε για να ακούσει τις συμβουλές του πριν αναλάβει την ομάδα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022.

Η θρυλική καριέρα ως ποδοσφαιριστής

Ήταν ο επιθετικός της Βραζιλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 στη Σουηδία και το 1962 στη Χιλή, ενώ ήταν ένας από τους πρώτους παίκτες που έπαιξε ανάμεσα στους μέσους και τους επιθετικούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός με την Αμέρικα του Ρίο και αργότερα έπαιξε επίσης στη Φλαμένγκο και την Μποταφόγκο, έναν από τους λίγους βραζιλιάνικους συλλόγους που συναγωνίζονταν τη Σάντος του Πελέ τη δεκαετία του 1960.

Ο Ζαγκάλο σταμάτησε να παίζει επαγγελματικά το 1965 και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με την Μποταφόγκο τον επόμενο χρόνο.

  • Ορίστηκε προπονητής της εθνικής ομάδας το 1970, λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, και κληρονόμησε μια ομάδα που περιλάμβανε τους ΠελέΖαϊρζίνιοΓκέρσον, Ρομπέρτο Ριβελίνο και Τοστάο. Η Βραζιλία συνέτριψε την Ιταλία με 4-1 στον τελικό, και έγινε η πρώτη τρις πρωταθλήτρια.

Ήταν προπονητής της Βραζιλίας και το 1974, αλλά χωρίς τον Πελέ, η ομάδα τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Ο Ζαγκάλο ήταν βοηθός προπονητή του Carlos Alberto Parreira όταν η Βραζιλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, νικώντας και πάλι την Ιταλία στον τελικό.

Επέστρεψε στο τιμόνι τέσσερα χρόνια αργότερα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας, όταν η Βραζιλία έχασε 3-0 από τους οικοδεσπότες σε έναν τελικό που σημαδεύτηκε από τους ανεξήγητους σπασμούς του επιθετικού Ρονάλντο πριν από το παιχνίδι. Ο Ζαγκάλο επικρίθηκε επειδή άφησε τον Ρονάλντο να παίξει.

Πέθανε ο θρυλικός Μάριο Ζαγκάλο (AP)

«Οι γιατροί του έδωσαν άδεια να παίξει», δήλωσε ο Ζαγκάλο. «Οποιοσδήποτε στη θέση μου θα έκανε το ίδιο πράγμα. Δεν θα ήμουν εγώ αυτός που θα τον εμπόδιζε να παίξει σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Ο τελευταίος του προπονητικός ρόλος στην εθνική ομάδα ήταν ως βοηθός του Parreira το 2006. Η Βραζιλία ήταν το φαβορί πριν από το τουρνουά για την κατάκτηση του έκτου τίτλου της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. Αλλά η ομάδα με επικεφαλής τους Ροναλντίνιο, Κακά, Ρονάλντο και Αντριάνο έπεσε στα προημιτελικά από τη Γαλλία.

  • Ο Ζαγκάλο ήταν ένας από τους λίγους προπονητές που είχαν επιτυχημένη προπονητική θητεία και στους τέσσερις παραδοσιακούς συλλόγους του Ρίο – Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Μποταφόγκο και Βάσκο ντα Γκάμα.

Ο Ζαγκάλο νοσηλεύτηκε για περισσότερο από ένα μήνα το 2005, αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση στομάχου. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ενώ προπονούσε τη Φλαμένγκο.

Πέρασε 12 ημέρες σε νοσοκομείο λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 εξαιτίας μιας μόλυνσης στην πλάτη, και βγήκε εγκαίρως για να παρακολουθήσει τον εναρκτήριο αγώνα. Υπηρέτησε ως πρεσβευτής σε εκείνο το τουρνουά.

Ο Ζαγκάλο νοσηλεύτηκε για 22 ημέρες τον Αύγουστο του περασμένου έτους λόγω ουρολοίμωξης. Κατά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Ρίο, βιντεοσκοπήθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι.

«Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ!», είπε τότε σε μια ανάρτηση στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατέληγε στο μότο της καριέρας του: «Θα πρέπει να με ανεχτείτε!».

Σχετικά Άρθρα