LIVE/ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Ήχησε το 112 σε πολλές περιοχές

 LIVE/ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ Ήχησε το 112 σε πολλές περιοχές

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου, προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από σήμερα τις βραδινές ώρες έως το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 έως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1) Σήμερα Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

  • α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  • β) Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο και από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ τη νύχτα στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο θα ενισχυθούν κατά τόπους στα 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

  • α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά, στη δυτική και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
    Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.
  • β) Στα πελάγη θα πνέουν άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ και έως τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το ανατολικό και βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την κακοκαιρία απευθύνει εκ νέου η Πολιτική Προστασία, με αφορμή την πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο καιρός σήμερα (06/01) από την ΕΜΥ

Αραιές νεφώσεις – κατά τόπους πιο πυκνές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι προβλέπονται για σήμερα, Σάββατο (06/01), από την ΕΜΥ, σύμφωνα με την ημερήσια πρόγνωση του καιρού. Επισημαίνεται ότι, από αργά το απόγευμα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν, τη νύχτα, στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά. Η ορατότητα το πρωί – κατά τόπους – θα είναι περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ με ενίσχυση, τη νύχτα, στο Αιγαίο έως τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου και – τοπικά – στα κεντρικά και νότια τους 20 με 21.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις – κατά τόπους πιο πυκνές έως το μεσημέρι – με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με ενίσχυση, τη νύχτα, 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες έως το μεσημέρι, τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις – κατά τόπους αυξημένες – με ασθενείς βροχές στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ, από το μεσημέρι οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 6 – τοπικά – 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΣ – ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές έως το μεσημέρι, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες, τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα είναι ισχυρά, χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις – κατά τόπους πιο πυκνές – με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών, το βράδυ νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση από το αργά το απόγευμα στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ – ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και, από το μεσημέρι, 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, μετά το μεσημέρι 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ, με ενίσχυση τη νύχτα στα βόρεια – τοπικά – 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις έως το μεσημέρι, τη νύχτα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και, από το μεσημέρι, νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα