Χαλάει ο καιρός τα Θεοφάνια- Φαινόμενα με νοτιάδες 9 μποφόρ-Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

 Χαλάει ο καιρός τα Θεοφάνια- Φαινόμενα με  νοτιάδες 9 μποφόρ-Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ ασθενείς τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και στο Ιόνιο το βράδυ, με τις καιρικές συνθήκες να επιδεινώνονται τις επόμενες ημέρες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί έως 4 και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Βαθμιαία στα δυτικά και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα θα στραφούν σε νότιους 3 με 5 μποφόρ, με ενίσχυση στο Ιόνιο τη νύχτα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 18 με 20 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τοπικά τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, ανέφερε πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα έρθουν από τον «κόλπο του Λέοντα» τις επόμενες μέρες.

Όπως εξηγεί, ο «κόλπος του Λέοντα» είναι μια θαλάσσια περιοχή στη νότια Γαλλία που βρίσκεται ανοιχτά του Μονπελιέ και της Μασσαλίας. Σε αυτόν τον κόλπο αναμένεται να «γεννηθεί» αύριο ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα και το Σάββατο το απόγευμα που θα βρεθεί στην Ιταλία, θα αρχίζει να επηρεάζει και την Ελλάδα, αρχικά στα δυτικά τμήματά της.

Μέσα στη νύχτα του Σαββάτου και προς το ξημέρωμα της Κυριακής θα επηρεαστούν και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έμφαση κυρίως τα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και οι νοτιάδες στα πελάγη που θα φτάνουν τα 7-8 και πιθανώς οι ριπές τους τα 9 μποφόρ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΜΥ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το μεσημέρι στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές στο Ιόνιο το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 2 με 4, από το απόγευμα στο Ιόνιο 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νότιοι, το βράδυ τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα Δωδεκάνησα όπου έως και τις πρωινές ώρες ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με μικρή ενίσχυση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις τοπικά πυκνότερες από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-01-2024 (ΘΕΟΦΑΝΙΑ)
Λίγες νεφώσεις παροδικά κατά τόπους αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο. Από αργά το απόγευμα μεταβολή του καιρού με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους έντονες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά ορεινά.

Η ορατότητα το πρωί κατά τόπους θα είναι περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία έως 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 16 με 18 και τοπικά στα κεντρικά και νότια τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 07-01-2024
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε όλη σχεδόν τη χώρα με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 8 και στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς έως 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 08-01-2024
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν λίγο και στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 09-01-2024
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στην ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων σταδιακά από το απόγευμα και από τα βόρεια. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Σχετικά Άρθρα