Κάρα, άλογα και… Σπέτσες “βασανίζουν” τον ΣΥΡΙΖΑ-Αντεπίθεση με πρόταση νόμου

 Κάρα, άλογα και… Σπέτσες “βασανίζουν” τον ΣΥΡΙΖΑ-Αντεπίθεση με πρόταση νόμου

Μούδιασμα, ενόχληση, δυσαρέσκεια και αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι νέες κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος, το οποίο την ώρα που μοιάζει να βρίσκει βηματισμό κατρακυλά και πάλι σε νέο κύκλο εσωστρέφειας. Καταρχάς λίγο πριν από το Συνέδριο του κόμματος η πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να συγκεντρώσει τους βουλευτές του επί ένα τριήμερο εργασίας από τις 19 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου στο σπίτι του στις Σπέτσες δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να παράξει πολιτική και να κάνει αντιπολίτευση κυρίως η κοινοβουλευτική ομάδα με τους 36 βουλευτές.

Κυριότερο θέμα στην ατζέντα την προετοιμασία του κόμματος για το επικείμενο συνέδριό του. Πριν το τριήμερο των Σπετσών, το σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Ως γνωστόν τα δύο κύρια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.

  • Το πολιτικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα έπεται γιατί ένα κόμμα πρώτα υπάρχει ως πολιτικός οργανισμός με εκλεγμένα όργανα και εν συνεχεία αποκτά, αν αποκτά, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ξαφνικά, το βάρος έπεσε στη συνάντηση των Σπετσών εκεί όπου τα όργανα του κόμματος δεν θα είναι παρόντα. Όμως το μεγάλο βάρος για την προετοιμασία του συνεδρίου πέφτει εκ των πραγμάτων στο βάρος του κόμματος, των οργανών του, των στελεχών και των μελών του.

  • Ενδεικτική του κλίματος στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η δήλωση της Έλενας Ακρίτα η οποία εισάγει το δεύτερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο της πρόσκλησης.

Η δυσαρέσκεια της κ. Ακρίτα, που στάθηκε κυρίως στο ύφος του e-mail της Θεοδώρας Τζάκρη, φαίνεται να διευρύνεται καθώς και άλλοι βουλευτές προβληματίζονται. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εκφραστούν αυτοί οι προβληματισμοί για τη συνάντηση των Σπετσών στην Κεντρική Επιτροπή ή και νωρίτερα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΚΡΙΤΑ:

«Αγαπητή Γραμματέα της ΚΟ, Μια διευκρίνιση, παρακαλώ. Αυτό το μειλ-φιρμάνι με το απαράδεκτο προστακτικό ύφος, απευθύνεται σε Έλληνες βουλευτές και δη αριστερού κόμματος ή σε πρωτοετείς της Σχολής Αστυφυλάκων;

Καλή χρονιά

Έλενα Ακρίτα»

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε επίσης και η διαρροή του θέματος. Το e-mail της κας Τζάκρη διέρρευσε μέχρι και το τελευταίο κόμμα. Τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πλην των βουλευτών, ενημερώθηκαν από τα…ΜΜΕ. Και όλα αυτά έγιναν μόλις μόλις μερικές ώρες μετά την αποστολή του εν λόγω e-mail. Τα στεγανά του κόμματος είναι σχεδόν ανύπαρκτα όπως αποδεικνύεται.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε διευκρινίσεις μέσω του twitter για να εξηγήσει το σκεπτικό του. Είναι φανερό όμως ότι η ξαφνική διαρροή δημιούργησε, εκτός των άλλων, νέα επικοινωνιακή σύγχυση και νέα εσωστρέφεια. Από την πλευρά τους οι προεδρικοί αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία ήταν γνωστή σε ένα μικρό αριθμό στελεχών και ουδείς εξέφρασε αντιρρήσεις ή προβληματισμούς πριν αναχωρήσει ο κ. Κασσελάκης για τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πολιτικά και επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει έτσι και πάλι εκτεθειμένος.

Ίσως, η ευκαιρία για συσπείρωση και παραγωγή πολιτικής αποτελεί η πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κάρο και τα άλογα

Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media είναι η επικριτική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την παροιμία που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα».

Πέρα από την ουσία που αφορά το πάγωμα του ν/σ προφανώς για τις αντιδράσεις στις δημοσκοπήσεις του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου αλλά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις (Σαμαράς, Βορίδης, Πλεύρης κπ) η φράση -αποτυχημένη ή μη- χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η καθυστέρηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ερμήνευσε διαφορετικά τη φράση αυτή και έσπευσε να κάνει ανάρτηση, στην οποία κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο που εκφράστηκε, ισχυριζόμενος ότι «είναι ντροπή που χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε:

Ο «φιλελεύθερος» Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις παρομοίασε χιλιάδες συμπολίτες του με άλογα!

Η ισότητα είναι το «κάρο»;
Και η «σέλα» ποιος είναι;
Το νομοσχέδιο που δε φέρνει προς ψήφιση; Ή μήπως ο Βορίδης;

Ντροπή του για τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε, με δική του ανάρτηση, την γκάφα του Στέφανου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «αδυναμία κατανόησης βασικών εννοιών ή φράσεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και χρόνια στη χώρα μας».

«Θα απαντούσαμε στην ανακοίνωση του κ. Κασσελάκη αν επρόκειτο για ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αντιθέτως, παρατηρούμε επανειλημμένως αδυναμία κατανόησης βασικών εννοιών ή φράσεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Όταν χρησιμοποιεί λοιπόν τη φράση για το κάρο και το άλογο, ας ρωτήσει τουλάχιστον κάποιον από τους συνεργάτες του τι σημαίνει και πώς χρησιμοποιείται στον δημόσιο λόγο» σημείωσε στην ανάρτησή του ο κ. Μαρινάκης.

Η ανάρτηση Κασσελάκη προκάλεσε σωρεία σχολίων. Δείτε μερικά:

Σχετικά Άρθρα