Αντιικά με συνταγή από φαρμακεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ- Μπλόκαρε η διανομή εν μέσω έξαρσης κοροναϊού

 Αντιικά με συνταγή από φαρμακεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ- Μπλόκαρε η διανομή εν μέσω έξαρσης κοροναϊού

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία για Covid έφτασε τις 1.818 (1.496 την περασμένη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Πλέον, κατά μέσο όρο 260 άτομα κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού, ενώ περίπου 200 λαμβάνουν εξιτήριο, κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό. Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό καθώς παράλληλα έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με διανομή των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό, αλλά και τον χαμηλό αριθμό εμβολιασμών.

Αυξημένος ήταν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων που έφτασε τις 31 (13 την προηγούμενη εβδομάδα) και παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

  • Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Στην αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία συμβάλουν, μεταξύ άλλων, η καθυστερημένη λήψη αντιικού φαρμάκου για κάποιους ασθενείς, αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στο δίκτυο διανομής του φαρμάκου Paxlovid για τη λοίμωξη Covid, καθώς ορισμένοι ασθενείς δεν μπορούν να παραλάβουν έγκαιρα τη συσκευασία με τα σωτήρια φάρμακα.

  • Το πρόβλημα αφορά τόσο τα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και την περιφέρεια και είναι απαραίτητο να λυθεί άμεσα, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.

Η έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου, μέσα στα πρώτα 24ωρα από τη διάγνωση, είναι το ζητούμενο για τους ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (είναι είτε ηλικιωμένοι, είτε άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα), καθώς το φάρμακο είναι αποτελεσματικό μόνο τις πρώτες ημέρες της νόσησης.

Ως εκ τούτου, η άμεση παραλαβή του φαρμάκου είναι σημαντική ακόμα και για τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας.

Για να πάρει ένας ασθενής το φάρμακο, θα πρέπει να του το έχει εγκρίνει ο γιατρός, ακολούθως να εγκριθεί (χωρίς επίσκεψη ασθενούς) από αρμόδια επιτροπή (αυτό γίνεται μέσα σε μερικές ώρες αυτόματα) και ακολούθως να το παραλάβει από φαρμακείο νοσοκομείου, από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ ή με courier

Ωστόσο, καθώς η ζήτηση των φαρμάκων αυξήθηκε εκθετικά τις τελευταίες ημέρες, προκλήθηκαν αρρυθμίες στο δίκτυο διανομής.

«Ασθενείς από Κόρινθο και από Χαλκίδα ψάχνουν για τα αντιικά φάρμακα στην Αθήνα, ενώ από το Αγρίνιο και άλλες γειτονικές περιοχές στα Ιωάννινα. Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και στην Αττική, όπου ασθενείς αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο», λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασθενείς που κάνουν το ταξίδι για την αναζήτηση της παραλαβής του φαρμάκου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβαρύνοντας πρώτα την υγεία τους, αλλά παράλληλα διασπείροντας και τον ιό σε άλλους.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τις ημέρες των εορτών όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ήταν κλειστά και έτσι δεν πραγματοποιούνταν αποστολές φαρμάκων με courier, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι ανάγκες για τις παραγγελίες που έπρεπε να παραδώσουν.

«Γενικά μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις, κάνει αποστολές των αντιικών φαρμάκων. Αυτό του Αμαρουσίου. Έτσι για άλλη μια φορά όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα νοσοκομεία, όμως, λόγω της έλλειψης φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιικά φάρμακα.

«Δυστυχώς το ωράριο όμως είναι άγνωστο σε όλους, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί και έτσι δεν μπορεί να το γνωρίζει ο κόσμος. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός, ούτε ενημέρωση του κόσμου. Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας», τονίζει.

  • Για να λυθεί το πρόβλημα και οι ασθενείς να λαμβάνουν όσο το δυνατό πιο άμεσα την αγωγή τους, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά από το υπουργείο Υγείας να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κοροναϊό στα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιικά φάρμακα. Ό,τι συμβαίνει και με τα αντιικά φάρμακα της γρίπης», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

  • Αλλά και η εμβολιαστική κάλυψη για τον κοροναϊό είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μόλις 177.821 άτομα είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο από τον Οκτώβριο, ενώ τις πρώτες δύο μέρες του νέου έτους κλείστηκαν 42.258 νέα ραντεβού. Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά χαμηλοί, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο αριθμός των ατόμων που συστήνεται το εμβόλιο (ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα) είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια.

Σχετικά Άρθρα