DRV: Ελλάδα και Τουρκία θα αυξήσουν τις πωλήσεις διακοπών στη Γερμανία το 2024

 DRV: Ελλάδα και Τουρκία θα αυξήσουν τις πωλήσεις διακοπών στη Γερμανία το 2024

H ανατολική Μεσόγειος, με κυρίαρχη την Ελλάδα και την Τουρκία, θα παραμείνει και το 2024 ένας ισχυρός μοχλός αύξησης των πωλήσεων στη γερμανική ταξιδιωτική αγορά, αναφέρουν οι εκτιμήσεις της ένωσης ταξιδίων Γερμανίας για τον οργανωμένο τουρισμό, DRV.

Η Τουρκία είναι ήδη ένας από τους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση από τους Γερμανούς ταξιδιώτες όσον αφορά τα πακέτα διακοπών για το 2024, επισήμανε ο πρόεδρος της DRV, κ. Norbert Fiebig.

Παράλληλα, οι προβλέψεις της DRV περιλαμβάνουν θετική εξέλιξη και στη ζήτηση για μακρινά ταξίδια, έναντι του 2023, με αύξηση 11% των ταξιδιωτών και 18% των πωλήσεων το καλοκαίρι.

Η γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία καταγράφει ήδη υψηλή ζήτηση για διακοπές, ιδιαίτερα για το επερχόμενο καλοκαίρι, μετά από την επιτυχημένη περυσινή χρονιά, με την DRV να αναμένει μέτρια ανάπτυξη πωλήσεων της τάξης του 4% έναντι του 2023, για ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.

Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί θα δαπανήσουν συνολικά 78 δισ. ευρώ για ταξιδιωτικές υπηρεσίες για τις οποίες θα γίνει κράτηση πριν την έναρξη των διακοπών και αφορούν τόσο πακέτα διακοπών από τουρ οπερέιτορ όσο και ταξίδια που οργανώνουν οι ίδιοι.

Για το σύνολο της χρονιάς, οι ειδικοί της DRV περιμένουν μικρή μείωση του αριθμού ταξιδιωτών παρά την αύξηση πωλήσεων. Ήδη από το 2023, λιγότεροι Γερμανοί ταξίδεψαν μέσω τουρ οπερέιτορ σε σύγκριση με την προπανδημική περίοδο, όμως εκτιμάται ότι η εφετινή μείωση θα είναι μικρότερη από του 2023.

Παρόλ’ αυτά δεν είναι ακόμα σαφές το πώς η αύξηση του φόρου στις πτήσεις θα επηρεάσσει τις τιμές, άρα και τη ζήτηση. Ο κ. Fiebig επισημαίνοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο της επιβολής φόρου, σημειώνει ότι δεδομένου ότι πολλές οικογένειες Γερμανών δεν ήταν σε θέση να κάνουν διακοπές το 2023 λόγω αυξημένου κόστους, η Γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει τα ταξίδια ακόμη πιο ακριβά.

Ωστόσο οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού δεν θα αποφύγει τα ταξίδια, έκδηλο και από τα καλά επίπεδα προκρατήσεων στους τουρ οπερέιτορ για το καλοκαίρι του 2024, τα οποία ξεπερνούν σημαντικά τα αντίστοιχα του 2023 αλλά και του 2019.

Ο λόγος για την πιθανή μείωση του αριθμού ταξιδιωτών είναι η γενική αύξηση τιμών, ιδιαίτερα στα καύσιμα, στη θέρμανση και στο φαγητό, η οποία συρρικνώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι ειδικοί της DRV υποπτεύονται ότι οι Γερμανοί ταξιδεύουν λιγότερο σε γενικές γραμμές, ή εξοικονομούν στη διάρκεια της διαμονής τους ανά άτομο και ανά νοικοκυριό. Είναι πιθανόν, εκτιμούν, περισσότερα νοικοκυριά να επικεντρώνονται σε ένα ή δύο ταξίδια διακοπών. Τα δεδομένα της DRV δείχνουν ότι τα ταξίδια διακοπών και αναψυχής θα μειωθούν ακόμη πιο σημαντικά στην τρέχουσα χειμερινή σεζόν, για να κορυφωθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχετικά Άρθρα