4 + 1 άμεσες προκλήσεις Χρυσοχοΐδη στην 5η φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

 4 + 1 άμεσες προκλήσεις Χρυσοχοΐδη στην 5η φορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Οπαδική βία, εγκληματικότητα ανηλίκων, έξαρση της βαριάς παραβατικότητας, αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων και παράλληλα μια αστυνομία ανεκπαίδευτη που παρακολουθεί με απάθεια την κατάσταση. Όλες οι έρευνες που είχε στα χέρια του το πρωθυπουργικό επιτελείο έδειχναν πως στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το νούμερο ένα πρόβλημα ήταν η ασφάλεια και η δημόσια τάξη και γι’αυτό αποφασίστηκε να τοποθετηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για πέμπτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Γι αυτό και η απόφαση του πρωθυπουργού να εμπιστευτεί για 5η φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα έμπειρα χέρια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Είναι μια πρόκληση και για τον ίδιο καθώς η τελευταία θητεία του στο εν λόγω υπουργείο σημαδεύτηκε από μια απομάκρυνση όχι και τόσο κολακευτική.

Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών έχει εξελιχθεί σε μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει τη μια αποτυχία να διαδέχεται την άλλη

Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

  • Η πρώτη έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ τόσο σε επίπεδο στελεχιακό, όσο και σε επίπεδο προσώπων. Με αφετηρία τις ετήσιες κρίσεις του Σώματος που πλησιάζουν, αναμένεται ο νέος υπουργός να εμπιστευτεί νέα πρόσωπα και στη συνέχεια να προκαλέσει δομικές αλλαγές στη λειτουργία της αστυνομίας.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας πάνω στο οποίο θα πατήσει για να αλλάξει τόσο την εικόνα, αλλά πολύ περισσότερο την επιχειρησιακή δυνατότητα της αστυνομίας. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν στην ηγεσία του Σώματος θα παραμείνει ο Λάζαρος Μαυρόπουλος ή θα επιλέγει η τοποθέτηση ενός νέου αξιωματικού. Ίσως, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ήρθε η ώρα και η Ελλάδα να αποκτήσει μια νέα αστυνομία που θα βασίζεται στην τεχνολογία, θα χρησιμοποιεί κάμερες, drones και θα στέκεται στο πλευρό του πολίτη.

  • Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι το θέμα της οπαδικής βίας. Η απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση, να λαμβάνει ξεπερασμένα οριζόντια μέτρα – όπως αυτό του κλεισίματος των γηπέδων – και επί της ουσίας να μην αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με την πάταξη του χουλιγκανισμού. Ο νέος υπουργός θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βάλει τάξη στο χώρο και να ανοίξει τα γήπεδο στους φιλάθλους που πληρώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει το νόμο.
  • Τρίτη πρόκληση για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι το μέγιστο θέμα της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Τα νούμερα και τα στατιστικά δείχνουν πως οι εξαγγελίες που έκανε πριν μερικούς μήνες ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να μειώσει την άγουρη παραβατικότητα ήταν επιφανειακές και επιπόλαιες με μηδενικά αποτελέσματα. Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου θα πρέπει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρει λύσεις για το φαινόμενο που προκαλεί τρόμο στην ελληνική οικογένεια.
  • Τέταρτη πρόκληση η σκληρή παραβατικότητα, με το οργανωμένο έγκλημα να εξακολουθεί να δρα ανενόχλητο και ελάχιστες περιπτώσεις έχουν εξιχνιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Στο κομμάτι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας που καλά κρατεί.

Τέλος, το θέμα της Τροχαίας με το κυκλοφοριακό, ειδικά στην Αθήνα, να προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες και πολλά τροχαία δυστυχήματα να δημιουργούν αίσθημα φόβου στους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα