Πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τη βόρεια Ευρώπη

 Πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τη βόρεια Ευρώπη

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις Σκανδιναβικές χώρες, με παγετό και θυελλώδεις ανέμους, αλλά και την υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη, με ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Η κακοκαιρία που έφυγε πλέον από τη Βρετανία, έφερε στη Σκανδιναβία εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επιδεινώθηκαν από θυελλώδεις ανέμους και χιονόπτωση. Από το πρωί της Πέμπτης, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν περίπου 4.000 σπίτια στην Αρκτική Σουηδία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα στους μείον 38 βαθμούς Κελσίου. Στο νότιο τμήμα της χώρας, οι αυτοκινητιστές έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους ή μεταφέρθηκαν σε ένα κοντινό αθλητικό συγκρότημα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Στη γειτονική Δανία, η αστυνομία προέτρεψε τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι και υπάρχει σφοδρή χιονόπτωση στα βόρεια και τα δυτικά τμήματα της χώρας.

Στη φινλανδική Λαπωνία, ο δήμος Ενοντέκιο, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία και τη Σουηδία, κατέγραψε τη χαμηλότερη θερμοκρασία της χώρας φέτος τον χειμώνα, πέφτοντας την Πέμπτη στους -42,5 βαθμούς Κελσίου, και ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες.

Επιβατηγό πλοίο που ταξίδευε από το Όσλο προς την Κοπεγχάγη, έδεσε στην πρωτεύουσα της Δανίας σήμερα Πέμπτη, αφού περίπου 900 επιβάτες διανυκτέρευσαν στο πλοίο, καθώς αναγκάστηκε λόγω καιρού να κινείται με την ελάχιστη ταχύτητα.

Πλημμύρες σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία

Ξανά αντιμέτωπες με πλημμύρες είναι περιοχές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στη Γερμανία, οι έντονες βροχοπτώσεις επανήλθαν σε περιοχές όπου σημειώθηκαν πλημμύρες τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ετοιμάζεται να ταξιδέψει για δεύτερη φορά στην πόλη Σανγκερχάουζεν στα ανατολικά, για να επιθεωρήσει ένα ανάχωμα και την τοποθέτηση σάκων με άμμο.

Σοβαρές πλημμύρες και στη βόρεια Γαλλία, σε πολλές πόλεις, έπειτα από αρκετές ημέρες βροχής, που προκάλεσαν άνοδο των υδάτων. Για λόγους ασφαλείας, εκατοντάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους σε περιοχές που είχαν πληγεί από πλημμύρες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά δεν είχαν καταφέρει ακόμη να αποκαταστήσουν τις υποδομές. Στην περιοχή μεταβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία επίσης αντιμετωπίζει επικίνδυνη άνοδο των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες, είπε ότι θα στείλει αντλίες στη Γαλλία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες πλημμύρες.

«Έχει βρέξει πολύ πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό στη Γαλλία δεν μπορεί πλέον να αποστραγγιστεί σωστά. Σε πολλά μέρη τα ποτάμια έχουν ήδη υπερχειλίσει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να απαλλαγούμε από το νερό όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Υδάτων της Ολλανδίας, Μαρκ Χάρμπερς.

Οι ολλανδικές αντλίες έκτακτης ανάγκης μπορούν να επεξεργάζονται 5 εκατομμύρια λίτρα νερού την ώρα.

Σχετικά Άρθρα