ΠΟΕΔΗΝ: Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιιικών για την Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία

 ΠΟΕΔΗΝ: Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιιικών για την Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία

Η τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών για την προμήθεια των αντιιικών φαρμάκων κατά της Covid-19, ιδιαίτερα με την έξαρση που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα, οδηγεί τους εκπροσώπους των υγειονομικών να ζητούν να ανατεθεί η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων για την Covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία για να αποφευχθεί η απίστευτη κατάσταση οι ασθενείς να αναζητούν τα φάρμακά του όχι μόνο στην πόλη τους αλλά και στους γειτονικούς νομούς… Υποστηρίζουν επίσης, ότι έτσι θα αποσυμφορηθεί η πίεση των φαρμακείων των νοσοκομείων που είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες ασθενείς με Covid.

«Υπάρχει διαθεσιμότητα σε αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της Covid-19 και οι ανάγκες καλύπτονται μέχρι στιγμής παρότι έχει αυξηθεί η ζήτηση», όπως ενημερώνει σήμερα Πέμπτη 4 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μ. Γιαννάκος, ωστόσο, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι: «Ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι ασθενείς να προμηθευτούν τα αντιιικά φάρμακα επειδή πάσχει το δίκτυο διανομής του φαρμάκου».

Η ισχύουσα διαδικασία προμήθειας των αντιιικών φαρμάκων

Οι γιατροί συνταγογραφούν τα αντιιικά φάρμακα για την COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ. «Αμέσως μετά την έγκριση, αρχίζει ο ‘Γολγοθάς’ των ασθενών με Covid-19 για να προμηθευτούν τα αντιιικά φάρμακα», δηλώνει ο κ. Γιαννάκος, «τα οποία χωρίς κανένα λόγο και χωρίς κανένα κέρδος για το σύστημα δεν χορηγούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, παρόλο που έχουν εγκριθεί οι συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ. Ζήτημα   υπερκατανάλωσης δεν υπάρχει, αφού ούτως ή άλλως οι εγκεκριμένες συνταγές από τον ΕΟΠΥΥ θα εκτελεστούν. Επιμένουν οι αρμόδιοι στο λάθος να χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία».

«Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται δια ζώσης να εκτελούν συνταγές. Εκτελούν τις συνταγές μόνο με κούριερ. Μέχρι πέρσι όμως, δέχονταν και εκτελούσαν συνταγές αντιιικών φαρμάκων για COVID-19 δια ζώσης. Και δεν φθάνει μόνο αυτό. Τις εορτές, ήταν κλειστά όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Δεν γίνονταν αποστολές φαρμάκων με κούριερ.  Γενικά, μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ -του Αμαρουσίου- από τα πολλά που διαθέτει στην Αττική και άλλες πόλεις κάνει αποστολές των αντιιικών  φαρμάκων.
Έτσι για άλλη μια φορά, όλοι οι δρόμοι των ασθενών για εξεύρεση των αντιιικών φαρμάκων για την Covid-19 οδηγούν στα πολύπαθα νοσοκομεία με τα αποδεκατισμένα από φαρμακοποιούς φαρμακεία τους.

Τα νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων φαρμακοποιών έχουν συγκεκριμένο ωράριο και συγκεκριμένες ώρες που χορηγούν τα αντιιικά φάρμακα, που δεν έχει ανακοινωθεί, δεν το  γνωρίζει ο κόσμος, ούτε καν οι φύλακες της πύλης των νοσοκομείων για να καθοδηγούν τους ασθενείς σε διπλανά νοσοκομεία. Άλλα νοσοκομεία δεν χορηγούν τα αντιιικά φάρμακα καθόλου, άλλα νοσοκομεία δίνουν μια ή δυο φορές την εβδομάδα, κάποιες ώρες κάθε μέρα, χωρίς συντονισμό, χωρίς ενημέρωση του  κόσμου.

Οι ασθενείς πάνε ψάχνοντας

Κάτοικοι της Αττικής αναγκάζονται να ψάχνουν τα αντιιικά φάρμακα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τα βρίσκουν στην άλλη άκρη της Αττικής από εκεί που είναι το σπίτι τους. Έχουμε ασθενείς από Κορινθία, από Χαλκίδα που βρήκαν τα αντιιικά φάρμακα στην Αθήνα… Από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές βρήκαν τα αντιιικά φάρμακα στα Ιωάννινα…

Παντού, σε όλη τη χώρα, ταλαιπωρούνται ψάχνοντας οι ασθενείς.

Πολλοί έχουν σοβαρά συμπτώματα και αναγκάζονται να ψάχνουν επιβαρύνοντας την υγεία τους, χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και διασπείρουν τον ιό.

Πού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το δίκτυο διανομής των αντιιικών φαρμάκων για να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν;».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δίνει ένα παράδειγμα για την επιβάρυνση που δέχονται τα φαρμακεία των νοσοκομείων το οποίο είναι ενδεικτικό της έξαρσης και της διασποράς του κορονοϊού:

Το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Γεννηματάς, που έχει ωράριο διανομής 9πμ έως 2μμ. και 11πμ έως 8μμ., τις ημέρες των εφημέριών, χορήγησε

·         τον Οκτώβριο περίπου 160 κουτιά αντιιικών φαρμάκων,

·         τον Νοέμβριο περίπου 130 κουτιά και

·         τον Δεκέμβριο 560 κουτιά αντιιικών φαρμάκων για την COVID-19.

«Κρίμα να ταλαιπωρούνται  οι  ασθενείς και τα νοσοκομεία. Να ανατεθεί η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για covid-19 στα ιδιωτικά φαρμακεία. Να πηγαίνουν οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΠΥΥ συνταγές και να λαμβάνουν δωρεάν τα αντιιικά φάρμακα. Όπως συμβαίνει και με τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης», προτείνει καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα