Μπορεί ο Χρυσοχοϊδης να σώσει την …παρτίδα;- Η βαριά σκιά των δημοσκοπήσεων

 Μπορεί ο Χρυσοχοϊδης να σώσει την …παρτίδα;- Η βαριά σκιά των δημοσκοπήσεων

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης περνάει για 5η φορά την πόρτα του κτιρίου της οδού Κατεχάκη και επιστρατεύεται για να αλλάξει το κλίμα σχετικά με το δόγμα “νόμος και τάξη” που αποτέλεσε πολιτική σημαία της κυβέρνησης με πενιχρά, κατ΄ άλλους ανύπαρκτα, έως τώρα αποτελέσματα.

Το γεγονός, δε, πως μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να αλλάξει για τρίτη φορά υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είναι αποκαλυπτικό της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αλματώδη αύξηση της ανησυχίας των πολιτών στα θέματα ασφάλειας και αυτό πιέζει τη Ν.Δ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Μετά την ακρίβεια, η ασφάλεια είναι πιά στην δεύτερη θέση και όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου ομολογούν πως η κυβερνητική εικόνα τους τελευταίους μήνες είναι αποκαρδιωτική. Από την επέλαση των Κροατών χούλιγκανς μέχρι την οπαδική βία, τον θάνατο του 31χρονου αστυνομικού μετά τα επεισόδια στου Ρέντη, την οπαδική βία αλλά και την μίνι “ανταρσία” των αστυνομικών που δεν θέλουν να χρησιμοποιούνται στα γήπεδα, το κοκτέϊλ έχει γίνει εκρηκτικό. Συνάμα, η πιθανή αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στον περίγυρο των εγκαταστάσεων των ΜΑΤ εντείνει το πρόβλημα.

Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης να είναι η πολιτική απάντηση σε όλα αυτά; “Μάγος” δεν είναι και αυτό φάνηκε και στην τελευταία θητεία του στο ίδιο υπουργείο, όταν υποσχόταν πολλά (από την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της Greek Mafia μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του χρέωσε την ευθύνη για την απουσία του κράτους) αλλά κατόρθωσε ελάχιστα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πλεονέκτημα που αναγνωρίζει ο πρωθυπουργός: ότι έχει “επιχειρησιακές αρετές” και μπορεί να χειρίζεται καλύτερα τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Στις προσεχείς κρίσεις θα φανούν οι πρώτες επιλογές του.

Ο χρόνος είναι, όμως, ασφυκτικός. Κι αυτό διότι πρέπει να φανούν αποτελέσματα μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλιώς εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει σημαντική απώλεια ψηφοφόρων προς τα δεξιά της Ν.Δ. Το Μαξίμου λέει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε σε δοκιμασμένες λύσεις. Θα κριθεί…

Σχετικά Άρθρα