Μηνύματα Μητσοτάκη με τον μίνι ανασχηματισμό: Τέλος οι “πειραματισμοί”, restart με δοκιμασμένες συνταγές

 Μηνύματα Μητσοτάκη με τον μίνι  ανασχηματισμό: Τέλος οι “πειραματισμοί”, restart με δοκιμασμένες συνταγές

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on October 18, 2023. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου 18 Οκτωβρίου, 2023.

Επτά μήνες μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και το περίφημο rotation των υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό επιλέγοντας όμως δοκιμασμένες συνταγές. Ασφαλώς, οι αλλαγές στην κυβέρνηση αποτελούν ισχυρή παραδοχή πως υπήρξαν παραλείψεις κι αστοχίες σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι η έξαρση της εγκληματικότητας. Για αυτό και στο επίκεντρο των διορθωτικών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα βρέθηκε η…προστασία του πολίτη όπου άλλαξε ολόκληρη η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την έναρξη της νέας χρονιάς με το restart της κυβέρνησης, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως διορθώνονται τα λάθη και προχωράει το κυβερνητικό έργο. 

«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδρασε άμεσα και αποφασιστικά. 

Όσον αφορά τις επιλογές των προσώπων, αυτές δείχνουν την θέληση του πρωθυπουργού να βάλει τέλος στους «πειραματισμούς» και για αυτό κινήθηκε με στη λογική των δοκιμασμένων λύσεων.

Τα τρία από τα πέντε πρόσωπα που ανακοινώθηκαν επιστρέφουν στα παλιά τους υπουργικά λημέρια. Χαρακτηριστικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιστρέφει για ακόμα μια φορά στο γνώριμο περιβάλλον του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Άδωνης Γεωργιάδης επιστρέφει μετά από μια δεκαετία στο Υπουργείο Υγείας όπως επίσης και η Δόμνα Μιχαηλίδου επανέρχεται με αναβαθμισμένο ρόλο στο Υπουργείο Εργασίας. 

Ειδικότερα, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για «πειράματα» καθώς μέσα σε  μήνες άλλαξαν δύο υπουργοί, Νότης Μηταράκης και Γιάννης Οικονόμου. Το κλίμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν πολύ βαρύ μετά την επίθεση των Κροατών σε βάρος φιλάθλων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, την απόφαση για τα ΜΑΤ στις θύρες των οργανωμένων φιλάθλων, τον θάνατο του 17χρονου από πυροβολισμό αστυνομικού στη Βοιωτία και μια σειρά άλλων ζητημάτων που καθημερινά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. 

Το γεγονός μάλιστα πως ο πόλεμος στο Ισραήλ πυροδότησε τα φαινόμενα τρομοκρατίας σε όλη τη Δύση, φαίνεται πως συντέλεσε καθοριστικά στην απόφαση του πρωθυπουργού να επιστρέψει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα ζητήματα ασφάλειας και έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη Ελλάδα. 

  • Όσον αφορά την επιστροφή του Άδωνη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας αυτή συνδέεται αποκλειστικά με το «στοίχημα» των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και όχι με κάποια αποτυχία του στο Υπουργείο Εργασίας. 

Σχετικά με τα δύο νέα πρόσωπα που προστέθηκαν στην κυβέρνηση και αφορούν την υπουργοποίηση της Ιωάννας Λυτρίβη στο Υπουργείο Παιδείας και του Ανδρέα Νικολόπουλου στο Προστασίας του Πολίτη το «στίγμα» αφορά την επιβράβευση της γενιάς των 40άρηδων.

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Νικολόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στη θέση του απερχόμενου Κώστα Κατσαφάδου, κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς στο νομό Ηλείας. Επιπλέον, από το Μέγαρο Μαξίμου κρίνουν θετικά την συμβολή του ως νομικός στην υπόθεση των υποκλοπών και στην εξεταταστική επιτροπή της Βουλής όπου συμμετείχε καθώς επίσης και την συμβολή του σε όλη την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης. Και για το λόγο αυτό κρίθηκε πως η  Ιωάννα Λυτρίβη που αναλαμβάνει Υφυπουργός Παιδείας αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς γνωρίζει καλά τα θέματα της Παιδείας από όταν ήταν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης, με την υπουργοποίηση της ενισχύεται η γυναικεία παρουσία στην κυβέρνηση. 

Σχετικά Άρθρα