Επιμένει στην …γκάφα ο Συρίγος και προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση

 Επιμένει στην …γκάφα ο Συρίγος και προκαλεί εκνευρισμό στην κυβέρνηση

Κακώς ο Άγγελος Συρίγος ρίχνει λάδι στην φωτιά με την ανάρτησή του στο Tik Tok (και άλλα social media) με την οποία αντιπαρατίθεται στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη. Έχοντας λάβει οριακή (μόνο) κάλυψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και με αναγνωρισμένο από όλους το πολιτικό λάθος που διέπραξε με την αναφορά περί “παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάνης”, το λογικότερο θα ήταν να σιωπήσει και να αφήσει τα πράγματα να κυλίσουν. Άλλωστε προέβη σε δύο διευκρινιστικές δηλώσεις.

Ακόμα κι αν του αναγνωρίσει κανείς ότι επρόκειτο για γκάφα και όχι για κάποια σκοπιμότητα περί αναθεώρησης της Συνθήκης, το γεγονός ότι επιμένει και επανέρχεται τον καθιστά υπόλογο. Το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και δεν σκέφτηκε ή σκέπτεται την διαγραφή του, όπως ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, ωστόσο ουδόλως επιθυμεί την συνέχιση μιας τέτοιας δημόσιας αντιπαράθεσης που μπορεί να “ξυπνήσει” σκληρά στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν ή της ακραίας τουρκικής αντιπολίτευσης και το θέμα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ιδιαίτερα όταν με την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία ίσως μπει στο τραπέζι ένα διπλωματικό μπρα ντε φερ σχετικά με την προμήθεια των F35 από την χώρα μας, μόνο εφόσον δωθούν και τα F16 στην γείτονα, όπως επιμόνως διεκδικεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Το πολιτικό πλήγμα που προκάλεσε ο κ. Συρίγος στην κυβέρνηση είναι αρκετά σοβαρό την ώρα, μάλιστα, που είναι σε εξέλιξη η ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα τεθούν στο τραπέζι και αρκετά δυσάρεστα πράγματα. Ο βουλευτής, όμως, άνοιξε το καπάκι της χύτρας και προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλούς στην κυβέρνηση, με πρώτον τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος μόλις προ μερικών εβδομάδων είχε πει πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως, άλλωστε, είναι και η πάγια εθνική θέση.

Πολυπράγμων καθηγητής, όμως, και ενίοτε φλύαρος ο Άγγελος Συρίγος επιμένει να ξιφουλκεί κατά εκείνων που του άσκησαν, δικαίως, κριτική. Μαθαίνω, δε, πως το γεγονός ότι διατηρεί ψηλά το θέμα δεν αρέσει καθόλου ούτε στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα