Σταθεροποιητικές τάσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

 Σταθεροποιητικές τάσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Mετά τις αναταράξεις των προηγούμενων ημερών, σταθερές είναι οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι αγορές στάθμισαν τις ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ έναντι πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Brent υποχωρεί 0,04%, στα 75,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 0,16% στα 70,27 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει περίπου 2 δολάρια νωρίτερα την εβδομάδα μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι το Σαββατοκύριακο και την αναφερόμενη άφιξη ιρανικού πολεμικού πλοίου τη Δευτέρα. 

Μια ευρύτερη σύγκρουση μπορεί να κλείσει σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές για τη μεταφορά πετρελαίου και να διαταράξει τις εμπορικές ροές.

Ωστόσο, η αγορά υποχώρησε την Τρίτη καθώς η αισιοδοξία για τις πρόωρες και επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ υποχώρησε εν όψει της δημοσίευσης των πρακτικών συνεδρίασης της Fed και των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας.

Ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Kevin Wong, δήλωσε ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο OPEC+ φαινόταν να ανησυχεί για τις τρέχουσες αδύναμες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου, επειδή οι εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 30 απέτυχε να σταθεροποιήσει την αγορά.

Εν όψει των εβδομαδιαίων αναφορών αποθεμάτων αργού και προϊόντων στις ΗΠΑ, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι τα αποθέματα αργού έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης πιθανότατα αυξήθηκαν.

Τέλος, το φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο 0,28% στα 30,66 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Πηγή: liberal.gr

Σχετικά Άρθρα